1001 de nopți, PREMIERĂ
Gen: Opera / Vârsta recomandată: +7 ani / Sala Mozart

”1001 de nopți”, operă după ”Abu Hassan” de C. M. von Webber este următoarea premieră din Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii.

 

Realizatoarea Adriana Tidor, soprană Opera Națională Cluj declară despre spectacol:

”Abu Hassan este o poveste pentru copii, dar şi pentru adulţi din care toţi avem ce învăţa. Într-o lume în care căsniciile se destramă atât de des din cauza problemelor financiare povestea lui Abu Hassan vine să dea o notă de optimism şi îndemnul că împreună cei doi soţi pot trece peste orice greutăţi. Venind din minunata lume a celor 1001 de nopţi , Abu Hassan este un personaj care în tot ceea ce face ne aduce o pildă. Libretul scris de Franz Carl Hiemer, a fost inspirat de Le dormier Eveille de Antoine Galland. Este una din poveştile din 1001 de nopţi. Le dormier Eveille nu a fost iniţial inclusă în volume , dar a fost adăugată mai târziu în deschiderea volumului XII. Poveştile au avut un mare succes în secolul XVIII din cauza aerului exotic şi a lipsei tabuurilor. Au constituit inspiraţie pentru compozitorii contemporani cu Weber şi au influenţat toate tipurile de artă şi spectacole.

Abu Hassan este un personaj atât de actual, cu grijile şi problemele lui… dar el este mereu optimist şi are o glumă la purtător în orice moment. Chiar în momentele în care toţi ceilalţi par disperaţi el întrevede o soluţie salvatoare și va da peste o femeie credincioasă şi şireată care cu farmecele ei, nicidecum deplasate, va obţine liniştea familiei ei şi pedepsirea celui care se credea mai presus de toţi chiar şi de lege.”