Arlechino și Colombina în APLICAȚIA OPERA COPIILOR
Gen: Opera / Vârsta recomandată: +3 ani / Sala Mozart

Simpaticii Arlechino și Colombina au o nouă misiune de îndeplinit: s-o ajute pe servitoarea Serpina să pună mâna pe averea stăpânului său. Acesta, un bătrân bogat dornic să scape de cicăleala Serpinei, îi cere lui Arlechino să-i găsească repede o soție. Arlechino și Colombina pun la cale o farsă bătrânului Uberto, care se trezește însurat cu forța.

ENG: The very nice Arlechino and Colombina have a new mission to fulfill: to help the servant Serpina take the fortune of her master. This one, a rich old man willing to save himself from Serpina’s teasing, asks Arlechino to find him a wife as fast as possible. Arlechino and Colombina trick the old Uberto who finds himself married by force.

FR: Les gentils Arlechino et Colombina ont une nouvelle mission à accomplir: aider le serpent Serpina à mettre la main sur la fortune de son maître. Ceci, un vieux riche, qui veut échapper aux lamentations de Serpina, demande à Arlechino de trouver rapidement une femme. Arlechino et Colombina complotent le vieil Uberto, qui se marie avec force.

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

Dragostea și muzica au puterea de a ne colora viața, acesta este mesajul noii premiere de la Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii, spectacolul „Arlechino și Colombina”. Adaptare după opera „La serva padrona” („Servitoarea stăpână”) de Giovanni Battista Pergolesi, spectacolul spune povestea nobilului Uberto, îndrăgostit în secret de servitoarea lui, Serpina, care îl cicălește toată ziua și cu care se ceartă încontinuu. Serpina îl iubește și ea și ar vrea să o ceară în căsătorie, dar, mereu îmbufnat, Uberto nu are curajul. Ajutată de doi servitori ștrengari, Arlechino și Colombina, ea are un plan: să-l facă gelos pe Uberto prezentându-i un logodnic fals (Arlechino costumat în marinar). Ca să o salveze de la o căsnicie nefericită, cu un bădăran, Uberto îndrăznește în sfârșit să îi ceară mâna.

Scena ne prezintă un interior în alb și negru, ca o pagină dintr-o carte de colorat, o cameră locuită de personaje care seamănă cu niște păpuși (scenografia: Diana Nistor). Spre final, datorită faptului că Uberto și Serpina încep să-și recunoască sentimentele pe care le au unul pentru celălalt, elementele de decor capătă culoare și sala se umple de bucuria dragostei împlinite. O lume în alb-negru capătă mai multă veselie și frumusețe prin iubire.

Regizoarea Irina Furdui folosește în spectacolul „Arlechino și Colombina” numeroase mijloace comice: gaguri, pantomimă, onomatopee, poante simple și ușor de înțeles de către copii. Astfel, ca să o impresioneze pe Serpina, Uberto se apucă de sport și nu poate ridica ditamai haltera pe care Colombina o ține doar într-o mână, iar falsul logodnic al Serpinei este un bătăuș care vorbește o limbă… păsărească, pe care numai ea pare s-o înțeleagă. Sunt numai câteva dintre glumele din acest spectacol, inspirat de lumea benzilor desenate, a cărților de colorat și a universului păpușilor.

Spectacolul „Arlechino și Colombina” nu este doar o comedie jucăușă, el are și o latură educativă. Artiștii Operei Comice pentru Copii fac cunoscut publicului pe unul dintre comediografii muzicii italiene, reprezentant al curentului preclasic și precursor al marilor compozitori de teatru muzical din Italia. Spectacolul „Arlechino și Colombina”, prin modul simplu și sincer în care este realizat, prin povestea interpretată, nu reprezintă doar un prilej de divertisment pentru public, ci și o întâlnire frumoasă cu muzica unui părinte al comediei muzicale. Opera „La serva padrona” a fost una dintre cele mai aplaudate lucrări de teatru liric din secolul al XVIII-lea și este prezentă în continuare în repertoriul teatrelor mari de operă. Iată că, din stagiunea aceasta, și micii spectatori ai Operei Comice pentru Copii se pot bucura de ea, o muzică plină de culori minunate.

Iulia Toaea – Mureșan