Bastien și Bastienne
Gen: Opera / Vârsta recomandată: +7 ani / Sala UnderGrant

 

O echipă tânără de creație – alcătuită din dirijorul Răzvan Apetrei, regizoarea Irina Crăiță și scenografele Bianca și Sabina Veșteman – debutează pe scena UnderGrant a Operei Comice pentru Copii cu o nouă interpretare a operei „Bastien și Bastienne” de Wolfgang Amadeus Mozart. Peisajul pastoral din opera lui Mozart se transformă în această producție într-o sală de lectură, unde cele două personaje principale sunt colegi de școală. Lumea lor se intersectează cu cea a imaginației, realitatea se întrepătrunde cu o lume fantastică, stăpânită de un vrăjitor. Dacă vor reuși cei doi îndrăgostiți să treacă probele impuse de acesta se va putea vedea doar în spectacolul „Bastien și Bastienne”.

ENG: A young team of creators – the conductor Răzvan Apetrei, director Irina Crăiță and designers Bianca și Sabina Veșteman – make their debut on the UnderGrant stage at the Comic Opera for Children with a new vision for the opera „Bastien and Bastienne” by Wolfgang Amadeus Mozart. The rural landscape from Mozart’s opera transforms in this performance in a reading room, where the two main characters are schoolmates. Their world intersects with imagination; the reality intervenes with a fantasy world, ruled by a sorcerer. If the two will succeed to pass the entire test assigned by him, this will be seen only in the performance „Bastien and Bastienne”.

FR: Une jeune équipe de créateurs – composée du chef d’orchestre Răzvan Apetrei et de la réalisatrice Irina Crăiță et des scénographes Bianca et Sabina Veşteman – fait ses débuts sur la scène UnderGrant de L’Opra Comique pour Enfants, avec une nouvelle interprétation de „Bastien et Bastienne” de Wolfgang Amadeus Mozart. Le paysage pastoral de l’œuvre de Mozart se transforme en cette production dans une salle de lecture, où les deux personnages principaux sont des camarades de classe. Leur monde se confond avec celui de l’imagination, la réalité se mêle à un monde fantastique, maîtrisé par un sorcier. Si les deux amoureux réussissent à passer les épreuves, on ne peut voir que dans le spectacle „Bastien et Bastienne”.

 

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

El o iubește pe ea, dar el face pe indiferentul. Ea e măcinată de frământări și, sfătuită de cineva, se preface inabordabilă. El nu suportă acest tratament și își dezvăluie iubirea, cerșind înapoi dragostea pierdută. Ea nu mai are încredere și îl respinge. Sună familiar? Ei bine, nu vă gândiți la scenariul unui film de Hollywood. E Mozart!

În 1768, micul geniu al muzicii avea numai 12 ani când a compus muzica pentru această minunată poveste de iubire dintre doi adolescenți care trec prin nesfârșitele chinuri ale dragostei. Opera Bastien și Bastienne a avut în acest weekend premiera la Opera Comică pentru Copii, ridicând sala în picioare după prestația superbă a celor trei tineri artiști – soprana Daniela Bucșan, tenorul Andrei Petre și baritonul Ștefan Lamatic, și a orchestrei dirijate de Răzvan Apetrei.

De la bun început, spectacolul impresionează prin decorul minimalist, care combină foarte ingenios elemente de mobilier și oglinzi cu proiecții video, mărind spațiul scenei și făcându-l foarte dinamic. Scenografele Sabina și Bianca Veșteman reușesc astfel să creeze un spațiu fantastic bazat pe efecte vizuale speciale și pe contrastul dintre costumele vii și decorul neutru.

Abordarea spectacolului este una foarte modernă și presărată de momente comice sau de interacțiune cu micii spectatori, care rămân astfel foarte conectați la firul narativ gândit de tânăra regizoare Irina Crăița-Mândra. Cu multă îndrăzneală, ea introduce în spectacol o serie de elemente de care însuși Mozart s-ar fi amuzat pe cinste. Bastien și magicianul Colas își omoară timpul făcând, nici mai mult, nici mai puțin, decât niște selfie-uri cu un smartphone ivit din buzunarul adolescentului. Ambii se hlizesc la cameră și apoi exclamă satisfăcuți – ”Like!”. Spre amuzamentul copiilor, gluma se repetă mai târziu, când magicianul își face selfie cu publicul. Aceiași Bastien și Colas nu se sfiesc să danseze disco pe acordurile muzicii lui Mozart, stârnind chicotelile părinților. La rândul ei, Bastienne ia în râs dragostea lui Bastien înțepând cu cercelul un balon în formă de inimioară. Mai mult, când iubitul ei amenință că se aruncă în lac, adolescenta îl atacă cu un pistolaș cu apă.

Regia e foarte dinamică și interactivă, iar, pe final, copiii aflați pe scaunele din primul rând devin chiar parte din spectacol, magicianul urcându-i pe scenă alături de Bastien și Bastienne pentru a lua parte la fericirea lor.

Din toate punctele de vedere – calitatea vocilor, a interpretării, a decorurilor și modului de înlănțuire a momentelor – Bastien și Bastienne este un spectacol care promite să facă săli pline la Opera Comică pentru Copii. E o poveste pe cât de veche, pe-atât de modernă. Ca și muzica lui Mozart, de altfel. Nu pot decât să salut acest proiect inovativ, plin de prospețime, al Irinei Crăița-Mândra și faptul că Opera Comică pentru Copii i-a dat șansa să ajungă pe scenă în urma concursului ”Stagiunea UnderGrant”. Așteptăm cu nerăbdare să vedem și celelalte două spectacole care au câștigat acest concurs!

Livia Cimpoeru