Carnaval la Opera Comică pentru Copii

Chiar dacă la Veneția carnavalul are loc în februarie, la Opera Comică pentru Copii este carnaval în fiecare zi, iar luna aceasta, cu ocazia premierei spectacolului „O noapte la Veneția”, sărbătorim ca în orașul gondolelor. La spectacolul de operetă „O noapte la Veneția”, pe muzica compozitorului Johann Strauss-fiul, se cântă, se dansează și se râde cu poftă, așa cum s-a văzut la repetiția generală cu public din dimineața de 10 noiembrie. „O noapte la Veneția”, o lucrare mai puțin cunoscută publicului din România, a devenit la Opera Comică pentru Copii un spectacol fastuos, dedicat iubitorilor de teatru, indiferent de vârstă. Povestea a fost adaptată pentru copii de către regizorul Cristian Mihăilescu și echipa sa, care au redus partitura și textul astfel încât povestea să fie simplificată și accesibilă tuturor. Subiectul este centrat pe sosirea Ducelui de Urbino la Veneția, prilej cu care o pescăriță și o cameristă reușesc să obțină funcții importante pentru iubiții lor.

Fiecare personaj creionat de regizorul Cristian Mihăilescu și interpretat de tinerii artiști ai teatrului are caracteristicile lui amuzante, ceea ce face din spectacol o comedie de zile mari. Pe scenă facem cunoștință cu un duce simandicos, mare amator de petreceri și femei frumoase, care se lasă înșelat de două fete simple, de un bucătar și de un bărbier. Întâlnim trei senatori, niște bătrânei ramoliți care tremură de frică să nu cumva să fie părăsiți de către soțiile lor, dar care sunt pregătiți să sacrifice orice pentru a face avere, un slujitor – acrobat și chiar pe cea mai frumoasă femeie din Veneția, care nu mai știe cum să scape de sub supravegherea soțului. În spectacol e folosit tot arsenalul comediei. În primul rând vorbim despre comicul de caracter, fiecare personaj având câte o caracteristică amuzantă sau simpatică și de comicul de situație. Annina este o pescăriță bătăioasă (!) și îl necăjește tot timpul pe iubitul ei Caramello. Ciboletta este o slujitoare care face orice să-și atingă țelul, acela de a se căsători cu Pappacoda și astfel îi strică toate planurile senatorului Delaqua. Pappacoda e un înfumurat, convins că este cel mai mare bucătar din lume, iar Caramello, care vrea să fie un servitor de încredere, reușește să cadă singur în propria capcană.

În al doilea rând, la spectacolul „O noapte la Veneția” avem comic de limbaj. Textul a fost mai mult ca sigur modificat de către regizor și interpreți în timpul repetițiilor, având uneori trimiteri la caracterul clasei politice de astăzi. Se observă de asemenea în spectacol că s-a lucrat foarte mult și izbutit la gestică, la mimică, acestea reprezentând încă o sursă de umor. Prin urmare, spectacolul Operei Comice pentru Copii conține imbroglio (încurcătură), quiproquo (confuzie între persoane), răsturnări de situație, mișcări și personaje tipice teatrului de stradă italian commedia dell’arte, elemente ale comediei de caracter, ingrediente care asigură distracția spectatorilor de orice vârstă.

Povestea „O noapte la Veneția” este ambalată la Opera Comică pentru Copii în decorurile și costumele scenografei Adriana Urmuzescu, completate de lumini și proiecții. Adriana Urmuzescu a reușit să creeze un cadru veridic, inspirată desigur de imagini din orașul italian, dar a obținut și performanța de a completa comicul personajelor cu ajutorul costumelor. Astfel se remarcă boneta de bucătar a lui Pappacoda, decorată cu macaroane, perucile prea înfoiate ale senatorilor, redingota modificată a Ducelui, cu trenă, ca să pară și mai nobil decât este.

Dinamismul spectacolului „O noapte la Veneția” este asigurat nu numai de ritmul susținut de interpretarea actorilor și cântăreților-actori, ci în special de coregrafia maestrului Mihai Mândruțiu. Acesta a implicat soliștii și ansamblul de balet al Operei Comice pentru Copii în acțiunea spectacolului prin gesturi și dansuri, mai mult, i-a introdus și pe cântăreți în fragmentele coregrafice. În acest fel, opereta lui Strauss se transformă într-o scenă asemănătoare celei de musical! Dacă intrarea Ducelui în scenă este romantică, prin mișcări simple și grațioase, intrările senatorilor, de asemenea dansate sunt extrem de comice. Interpreții Operei Comice pentru Copii demonstrează și prin acest spectacol că sunt pregătiți oricând să abordeze orice fel de repertoriu: cântăreții se transformă în dansatori și, împreună cu balerinii, devin actori de excepție.

Prin text, muzică, mișcare și interpretare, spectacolul „O noapte la Veneția” este dedicat tuturor celor care vor să guste o farsă ca la carte, o comedie plină de acțiune pentru toată familia, de la cei mai mici spectatori la cei mari. Pentru că fiecare găsește în el ceva deosebit care să-i mențină atenția și un prilej de bucurie.

 

Iulia Toea