De vorbă cu două fetițe pe nume… Dorothy

În luna noiembrie, pe scena Operei Comice pentru Copii revine un spectacol de succes al regizoarei Antoaneta Cojocaru, pe muzica lui Marius Țeicu, în decoruri semnate de scenograful Vladimir Turturica: „Micuța Dorothy”. Publicul are astfel ocazia să pornească spre tărâmul fermecat al Vrăjitorului Oz într-o călătorie magică alături de Dorothy, câinele Țic-Țic, Sperie Ciori, Omul de Tinichea și Leul Papanaș. 

M-am întâlnit la Opera Comică pentru Copii cu două (!) Dorothy, Mădălina Constantinescu și Diana Hurja. Am profitat de întâlnire și le-am întrebat câte ceva despre personaj, mai ales că ele au fost de la început, de la premiera din anul 2017, „în poveste”.

 

Când s-a petrecut prima ta întâlnire cu Dorothy și prietenii săi și cum te-ai pregătit pentru rolul de la Opera Comică pentru Copii?

 

Mădălina Constantinescu: Prima data când m-am întâlnit cu povestea lui Dorothy a fost când eram mică. Țin minte și acum că era povestea mea favorită! Bunica mi-o citea la culcare. Când am primit distribuția pentru acest spectacol (acum aproape 5 ani) îmi aduc aminte cât de bucuroasă am fost că am ocazia să o interpretez chiar pe Dorothy. Pentru rol m-am pregătit, evident, recitind povestea pentru a putea înțelege cât mai bine personajul și parcursul său. O altă pregătire pentru un rol, foarte importantă pentru mine, este cea fizică – multe exerciții și mâncare sănătoasă pentru a-mi putea ține energia la cote cât mai înalte. 

 

Diana Hurja:  Cu rolul Dorothy m-am întâlnit pentru prima dată în urmă cu aproape 5 ani, când încercam să îmi explorez cumva interiorul. Îmi amintesc cum studiam minuțios gesturile fiecărui copil care era prin preajmă, observând naturalețea și firescul și am încercat să dau frâu liber copilului din mine, pentru a se putea exprima așa cum putea mai bine. Pofta de joacă a unui grup mai mare de copii, modelată foarte frumos de regizoarea Antoaneta Cojocaru, s-a concretizat ulterior în spectacolul „Micuța Dorothy”, cu mesaje atât de puternice încât te poartă în călătoria spre Vrăjitorul din Oz indiferent de vârstă.

 

Care crezi că sunt principalele însușiri ale acestui personaj?

 

Mădălina Constantinescu: Dorothy este un copil și asta cred că este cel mai frumos lucru la ea. Este un copil ca și publicul nostru. Este curioasă, bună la suflet, sare în ajutorul tuturor și are speranța că totul va fi foarte bine. Asta o ajută pe parcursul său întortocheat.

 

Diana Hurja:  Micuța Dorothy întrunește, cred eu, calitățile cele mai frumoase pe care le poate avea o ființă. Are un suflet pur și o doză nemăsurată de iubire ce se revarsă asupra prietenilor săi pe care îi întâlnește în drumul spre Oz, iar curiozitatea și curajul de care dă dovadă în toată această călătorie îl poate întări chiar și pe Papanaș, Leul cel laș.

 

Care ți se pare că este mesajul principal al poveștii din „Micuța Dorothy”?

 

Mădălina Constantinescu: Cred că sunt mai multe mesaje: „fii bun cu cei din jurul tău” , „încearcă să vezi binele în oameni”, dar și mesajul pe care regizoarea Antoaneta Cojocaru îl evidențiază la finalul spectacolului – „mai există o speranță”, mesaj care este valabil pentru copiii de toate vârstele. 

 

Diana Hurja:  „Micuța Dorothy” este un spectacol care dă speranță și anume mesajul că o prietenie adevărată, bazată pe iubire necondiționată, acceptare, sacrificiu, respect va învinge întotdeauna orice forță a răului și că, tot timpul, împreună suntem mai puternici.

 

Ai participat, de-a lungul timpului, și la alte producții ale Operei Comice pentru Copii. Ce este special pentru tine la „Micuța Dorothy”, ceva ce nu întâlnim la celelalte spectacole din repertoriu?

 

Mădălina Constantinescu: Pentru mine Dorothy este primul personaj interpretat la Opera Comică pentru Copii și este într-adevăr special. Dorothy luptă prin bunătate ca prietenii săi să obțină ce își doresc; indiferent prin ce greutăți ar trece, ea pune binele celorlalți mai presus.

 

Diana Hurja:  De-a lungul timpului am participat la nenumărate producții OCC, însă „Micuța Dorothy” are un loc special în sufletul meu, fiind primul meu spectacol pe scena unui teatru. În plus, „Micuța Dorothy” este o adevărată joacă ce, fără să îți dai seama, scoate la iveală prin puritatea specifică personajelor cele mai frumoase calități umane. Joacă din care se nasc momente de neuitat, care se termină cu sentimentul că totul este posibil.

 

Ce le-ai transmite copiilor care vin să te vadă în „Micuța Dorothy”?

 

Mădălina Constantinescu: Vă aștept cu mare drag să vedeți sau să revedeți acest spectacol plin de iubire și culoare, unde bunătatea și încrederea în prieteni și prietenie câștigă, indiferent de momentele grele în care te-ai putea afla. 

 

Diana Hurja:  Micuța Dorothy, cea pe care am descoperit-o în interiorul meu, spune: „Permite-ți să visezi! Permite-ți să fii copil și bucură-te din toată inima de fiecare etapă!” Te aștept să ne jucăm împreună la spectacol! 

 

La Opera Comică pentru Copii, în „Micuța Dorothy”, regizoarea Antoaneta Cojocaru și echipa sa au adus pe scenă personaje pline de umor, cu caracteristici potrivite copiilor și eroilor din vremurile noastre. După cum am aflat și de la cele două interprete ale rolului titular în luna noiembrie, Diana Hurja și Mădălina Constantinescu, spectacolul „Micuța Dorothy” de la Opera Comică pentru Copii este o poveste plină de acțiune și culoare, cu un mesaj simplu și accesibil: nu există nimic mai prețios și mai puternic pe lume decât frumusețea prieteniei.