Frumoasa Vasilisa
Gen: Balet / Vârsta recomandată: +3 ani / Sala Mare

Adaptare după basmul rusesc ”Frumoasa Vasilisa”.

Regia și coregrafia: Jaqueline Bratu

Scenografia: Mălina Ionescu

 

Numai la Opera Comică pentru Copii era posibilă această Întâmplare Magică!! Cum săți imaginezi că niște copii recrează basme pentru alți copii și pentru părinții și bunicii lor? Cum să nu rămâi fascinat în fața plutirii pe „ poante” a unei avalanșe de prinți, prințese, arlechini și căpcăuni care transformă o poveste rusească într-o uriașă emoție artistică? Vorbim despre o invazie multicoloră de 100 de copii-balerini de la Școala de balet Jaqueline Bratu, care au transformat scena într-un loc de joacă serios, unde nici o frântură de mesaj nu este întâmplătoare.

ACTUL I

Povestea o știm:

Un Țar organizează o petrecere la palat, pentru ca cei trei fii să-și găsească soții. Timpul trece însă, iar fetele nu sunt alese. Așa că Regele găsește o soluție de compromis – își cheamă fiii și hotărăște ca fiecare să tragă câte o săgeată în văzduh. Fata care va găsi și aduce săgeata, va deveni soția celui care a tras.

Săgeata trasă de prințul cel mare este adusă de o frumoasă fată de cneaz, prințul cel mijlociu are și mai mult noroc, pentru că o tânără și mai frumoasă aduce săgeata lui. Ghinionist este mezinul care se trezește cu o broscuță că vine și-i înapoiază săgeata. Aceasta este, de fapt, Prințesa Vasilisa, transformată de Căpcăun în broscuță, pentru că a refuzat să-i fie nevastă.

Resemnat, prințul Bogdan respectă hotărârea Țarului și se cunună cu broscuța.

ACTUL II

Anii trec, iar Țarul vrea să vadă cât de pricepute sunt nevestele feciorilor săi, așa că le cere să-i țeasă câte o cămașă. Vasilisa, ajutată de zâne, o țese pe cea mai fină și delicată.

Prințul realizează că doar noaptea îi readuce soției sale chipul înapoi și, din broscuță, redevine fată de împărat, așa că-i aruncă pielea în foc. Apar de peste tot căpcăunii care o răpesc și dispar cu Vasilisa într-un nor de fum. Disperată și resemnată, fata ajunge sub pământ, în împărăția Regelui Căpcăunilor, iar prințul Bogdan pleacă în căutarea ei.

Este prins însă de căpcăunii vicleni și adus în fața stăpânului care-l face prizonier. Urmează o luptă îndârjită între el și Rege dar, ajutat de un căpcăun bun și de zâne, reușește să scape.

Furios, Căpcăunul Rege o îngheață pe prințesă cu sceptrul fermecat. Secretul este că-n vârf, sceptrul are un ou de cristal, în care e închisă viața Regelui rău. Căpcăunul bun dezvăluie secretul prințului Bogdan, iar acesta îi smulge sceptrul maleficului Căpcăun, sparge oul și îl transformă pe adversar în fum. Bogdan o sărută pe iubita lui înghețată care revine la viață.

Prințesa Vasilisa și prințul Bogdan se întorc la palatul Țarului și fac, de această dată, o nuntă adevărată, cu mulți invitați și voie bună.

Dincolo de tramă, fascinează punerea în scenă cu decorurile grandioase, colajul muzical divin, semnat Ceaikovski, Korsakov și…. dansul grațios.

Cea mai mare bucurie este să-ți vezi copilul zâmbind și să transformi un cadou într-o amintire pe care să n-o uite vreodată.

Așa va fi spectacolul Frumoasa Vasilisa, un dar artistic inegalabil, care va rivaliza oricând cu orice.

 

Dana Macsim