Festivalul Opera Copiilor – 60 de spectacole și zeci de atracții în aer liber la Opera Comică pentru Copii

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

Festivalul Opera Copiilor este unul dintre proiectele emblematice ale Operei Comice pentru Copii, organizat începând din 2015, în jurul datei de 1 iunie, Ziua Mondială a Copilului. Deschiderea oficială a evenimentului are loc anul acesta pe 17 mai, începând cu ora 16, iar apoi festivalul este este deschis publicului în fiecare vineri, în intervalul orar 16-21, respectiv sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10-21, până pe 9 iunie inclusiv. Printre atracțiile nelipsite se numără Grădina cu Fluturi, Aventura Parc, Căsuța Păsărelelor, Ținta cu Baloane de Apă, Caruselul și Trenulețul, la care se vor adăuga multe altele, dezvăluite la deschiderea evenimentului. De asemenea, și în acest an, copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani au un spațiu dedicat în exclusivitate lor zona Bebe F.O.C., din care nu vor lipsi Orașul Bebelușilor și Căsuța Senzorială – precum și evenimente în aer liber, desfășurate la Căsuța din Copac, cum sunt mini-concertele cu personajele din spectacolele „Bubu”.

Și la această ediție F.O.C. se va pune accentul pe lectură, prin întâlniri cu autori de cărți pentru copii și evenimente dedicate bibliofililor, programate la Căsuța din Copac. Cinefilii se vor putea bucura de filme în aer liber, în fiecare sâmbătă de festival, după apusul soarelui. Accesul este liber, iar selecția include lungmetraje dublate: „Wonka” (2023), „Mica Sirenă” (2023), „Elementar” (2023) și „Encanto” (2021). Iar pe măsură ce întunericul se instalează, Observatorul de Stele transformă nopțile de vară în amintiri frumoase pentru cei mici și familiile lor. 

Pe lângă activitățile și atracțiile amenajate în aer liber și în spații neconvenționale, festivalul cuprinde 60 de reprezentații, programate în Sala Mare, în Salonul Mozart și în Sala UnderGrant. 

„Matilda” în Sala Mare

Superproducția care deschide cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, musicalul „Matilda” se joacă în premieră în România, începând cu 17 mai, în Sala Mare, în regia lui Emil Pantelimon.

Matildaaduce în scenă povestea captivantă a unei fetițe cu puteri neobișnuite, inspirată de romanul clasic al lui Roald Dahl. Prin muzică, dans și interpretare, spectacolul transmite mesaje puternice despre găsirea frumuseții în lucrurile mărunte și despre lupta împotriva bullying-ului și a violenței, abordând în același timp subiecte actuale, precum manipularea mediatică și rezistența în fața presiunilor sociale.

Această producție nu doar captivează publicul cu povestea originală a protagonistei, ci îi și provoacă pe spectatori să reflecteze asupra unor probleme sociale profunde și actuale. „Matilda” nu este doar un spectacol de divertisment, ci și un mijloc prin care se promovează mesaje de înțelegere, toleranță și curaj, oferind o experiență teatrală memorabilă și plină de învățăminte pentru întreaga familie.

Poveste magică și Petrică și lupul în Salonul Mozart

Pe durata Festivalului Opera Copiilor, Salonul Mozart găzduiește două titluri îndrăgite de întreaga familie: spectacolul de magie „Poveste magică”, prezentat și conceput de Bogdan Muntean, și basmul simfonic „Petrică și lupul”, de Serghei Prokofiev.

Spectacolul de magie Poveste magică, prezentat și conceput de talentatul Bogdan Muntean, aduce în prim-plan arta magică într-un mod inedit și plin de umor. Bogdan Muntean, magicianul Operei Comice pentru Copii, îi poartă pe spectatori prin universul fascinant al iluziei, folosind trucuri și glume pentru a crea o atmosferă plină de surprize și incantații. De la apariții misterioase la dispariții inexplicabile, spectacolul Poveste magică promite să fie o călătorie captivantă în lumea magiei.

În spectacolul Petrică și lupul, instrumentiștii Operei Comice pentru Copii dau viață poveștii, fiecare instrument muzical fiind un personaj în sine, pentru a ilustra aventurile lui Petrică și ale prietenii lor. Cu ajutorul Domnului Poveste și al unei proiecții care înfățișează desene în nisip, Petrică și lupul este o experiență muzicală și vizuală memorabilă pentru cei mici.

„Scufița roșie” și „Bubu și anotimpurile” în Sala UnderGrant

În Sala UnderGrant, în cadrul Festivalului Opera Copiilor, revine un spectacol mult aștept de public, baletul „Scufița roșie”, precum și primul titlu din trilogia „Bubu”, „Bubu și Anotimpurile”, spectacol senzorial dedicat bebelușilor.

Într-o reinterpretare inedită realizată de Andreea Soare, baletul Scufița roșie aduce noi personaje și elemente speciale, transformând povestea clasică într-o aventură captivantă și plină de surprize. De la dansurile fermecătoare ale Scufiței roșii și Lupului cel Mare, până la întâlnirea lor cu personaje noi și neașteptate din pădure, acest spectacol este o bucurie pentru întreaga familie.

De asemenea, în Sala UnderGrant, va fi prezentat și primul titlu din trilogia Bubu, intitulat Bubu și anotimpurile. Acest spectacol senzorial este dedicat în mod special bebelușilor și are ca scop stimularea senzorială și dezvoltarea emoțională a micuților. Cu muzică inspirată din celebrele concerte Anotimpurile de Antonio Vivaldi, acest spectacol aduce în prim-plan lumea sunetelor și senzațiilor, oferindu-le copiilor o experiență interactivă și captivantă.

Festivalul Opera Copiilor este evenimentul la care arta întâlnește distracția, într-o atmosferă vibrantă, în aer liber, facilitând o experiență culturală bogată pentru întreaga familie. Accesul la festival este gratuit, iar participarea la anumite activități se face cu tichete OCC, disponibile la Magazinul OCC din locație. Costul unui tichet este de 3 lei.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către  soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole  de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, ,,Escape Room”, „Aventura Parc”,  „Abonamente” sau „Voluntariat”.

Pentru informații de presă, vă rugăm să contactați Biroul de Presă al OCC, prin e-mail la occ.revista@gmail.com sau apel telefonic la 0745 45 56 45.