Motanul Încălțat
Gen: Opera / Vârsta recomandată: +7 ani / Sala Mare

 

 

Cotoșman are cizme noi și puteri magice: simțul dreptății, iubirea față de stăpânul său și dorința de  a-i pedepsi pe cei răi. El îl ajută pe Ionică să câștige mâna Domniței prin mai multe șiretlicuri în opera  „Motanul încălțat” de Cornel Trăilescu, în regia maestrului Cristian Mihăilescu.

Durata 60 min.

ENG: A tomcat named Cotoşman has new boots that come with magical powers: the sense of justice, the love for his master and the desire to teach the wicked a lesson. He helps his master Ionică win the hand of a young lady through several tricks in „Puss in Boots”, an opera piece by Cornel Trăilescu, directed by maestro Cristian Mihăilescu. As of this October, you’re invited to see it at the Comic Opera for Children.

FR: Cotosman a de nouvelles bottes et des pouvoirs magiques: le sens de la justice, l’amour pour son maître et le désir de punir les méchants. Il aide Ionica à se marier, grâce à plusieurs mensonges, en l’opéra ” Le chat botté” de Cornel Trăilescu. A partir d’octobre à l’ Opéra Comique pour Enfants, dans la mise en scène du Maître Cristian Mihăilescu.

 

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

 

Motanul încălțat” la Opera Comică pentru Copii – o fabulă despre curajul de a-ți îndeplini dorințele

„Motanul din această poveste este un personaj extraordinar. Eu cred că fiecare dintre noi am dori să avem câte ceva din calitățile Motanului încălțat pentru că el își depășește condiția. Într-un anumit moment al acțiunii o pisică devine vorbitoare, apoi ea reușește să păcălească niște tâlhari, o curte împărătească, depășește oamenii prin istețimea sa. Mai mult, Motanul este fidel stăpânului său, pe care-l conduce spre izbânda dorită și devine chiar mare dregător al împărăției”, spune regizorul Cristian Mihăilescu despre personajul principal din noua sa premieră de la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, opera „Motanul încălțat” de Cornel Trăilescu. Regizorul a creat un spectacol – fabulă încărcat de mesaje și învățăminte pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Morala: curajul, istețimea și încrederea în forțele proprii pot ajuta pe oricine să-și îndeplinească visele, iar cei care profită de slăbiciunile și inocența celorlalți sunt până la urmă aspru pedepsiți.

Spectacolul „Motanul încălțat” prezintă multe elemente de simbol și personaje care contribuie la imaginea unei fabule-scenice. Motanul Cotoșman, singura „avere” a lui Ionică, un băiat sărac îndrăgostit de fata Împăratului, simte nefericirea stăpânului său și hotărăște să-i îndeplinească dorințele profitând de credulitatea, de slugărnicia și de lipsa de inteligență a celorlalți. El reușește astfel să păcălească doi tâlhari care se ceartă pentru bunurile furate, întruchipați în spectacol de doi șoricei fricoși; pe slujitorii Împăratului, patru câini dalmațieni nepricepuți în arta vânătorii și o curte împărătească în care nobilii sunt reprezentați de oameni cu chipuri de jivine. Împăratul este înconjurat de o faună la propriu, alcătuită din păsări și animale de toate soiurile (corul operei) peste care își exercită puterile Marele Dregător, cel care coduce de fapt împărăția, un monstru cu chip de lup. Acesta oferă Împăratului „bombonele de prostit” și astfel îl convinge să semneze orice, cât mai multe biruri pentru popor. Poporul sărăcit de Marele Dregător este reprezentat în spectacol de personajul Robul, un cal de povară care udă cu lacrimi coroana de zile mari a Împăratului. Robul devine însă om cu ajutorul Motanului, care îl convinge că este mai puternic decât orice stăpânire și că se poate elibera oricând. Unul dintre simbolurile cele mai puternice din spectacol este coroana împăratului, în trei variante, una diurnă, care îl strânge mereu; coroana de noapte cu care doarme și coroana de zile mari, „grea cât un vițel”, care reprezintă de fapt pentru el un pericol de moarte. El nu se poate despărți de coroane, căci numai acestea îi confirmă calitatea de a conduce.

Producția „Motanul încălțat” de la Opera Comică pentru Copii nu este doar o fabulă, ci și o feerie. Regizorul Cristian Mihăilescu și scenografele Andreea Koch (costume) și Andreea Rotaru (decoruri) folosesc tot arsenalul de efecte de scenă al teatrului, de la proiecții (video: Eranio Petrușka) la zbor desupra scenei și la schimbări rapide de decor datorită unei scene rotative. Costumele Andreei Koch reprezintă o provocare pentru majoritatea interpreților, fiind o combinație între uman și animalier, cu măști uriașe reprezentând capete de animale. Un astfel de costum solicită din partea artistului o interpretare specială, omul fiind combinat cu o păpușă, dar interpreții din spectacol reușesc să mânuiască în așa fel acest tip de păpușă încât dau personajelor o notă în plus de umor față de cel din libretul operei. Decorul schematic realizat de Andreea Rotaru, desenat în forme geometrice ca în picturile copiilor, completat de proiecții și de efecte de lumini descrie o lume fermecată, potrivită basmelor.

Muzica scrisă de către compozitorul Cornel Trăilescu pentru această operă este accesibilă și ușor de reținut. Fragmente celebre din ea precum Aria lui Cotoșman, cvartetul slujitorilor, cântecul de leagăn al Doicii, corul curtenilor sau aria lui Ionică, odată intrate în auzul spectatorului pot fi luate ca suvenir acasă, melodiile fiind simple, în același timp vesele și bogate în nuanțe. Libretul marelui scriitor Tudor Mușatescu, inspirat de piesa Ninei Stoiceva, are replici comice savuroase, un exemplu fiind titlul pe care i-l dă Motanul Marelui Dregător după ce aruncă pe el cu praf de scărpinat: „Marele Scărpinător al Împărăției”.

Spectacolul este colorat și de prezența dansurilor create de coregrafii Jaqueline Bratu, Theodora Marin și Ionuț Picincu, cei trei folosind mișcări sigure și simple pentru grupuri mari de dansatori. Participarea copiilor transformați în iepurași îndrumați de coregrafa Jaqueline Bratu oferă spectacolului un farmec aparte, iar mișcările de grup ale interpreților adulți par că au energia și vitalitatea dansurilor de pe Broadway. Artiștii teatrului, mici și mari, sunt în această producție artiști compleți, fiind capabili să susțină un spectacol care reunește teatrul cu muzica și dansul, fiecare interpret în parte îmbogățindu-l cu farmecul său.

Spectacolul „Motanul încălțat” de la Opera Comică pentru Copii are multe, multe ingrediente și atracții, de aceea merită văzut de mai multe ori deoarece de fiecare dată descoperi încă și încă ceva. Încă un mesaj ascuns, încă un îndemn la bucurie, încă un efect tehnic surprinzător, încă un personaj comic pe care nu l-ai remarcat la început, încă o melodie care merită învățată pe de rost. „Motanul încălțat” este o poveste despre eroi neînfricați, despre vise îndeplinite, despre societate, despre curaj și frumusețea spiritului uman, este un spectacol care oferă multă veselie, la care poți participa alături de personaje fabuloase. O feerie, o fabulă, o experiență unică pentru spectator la fiecare reprezentație.

Iulia Toea Mureșanu

UN ZORRO FELIN, COCOȚAT PE CUPOLA CU TRUCURI A OCC