Pe tărâmul încântător al magiei la Opera Comică pentru Copii

Toamna aceasta, Opera Comică pentru Copii (cel mai iubit teatru muzical pentru copii din București) s-a transformat într-un regat al magiei! Dacă în timpul săptămânii, la Salonul „Mozart” al teatrului, spectatorii au putut aplauda trucurile magicianului Bogdan Muntean în show-ul „Magic Way”, începând cu 28 octombrie, până la mijlocul lunii noiembrie, la fiecare final de săptămână ne putem bucura de evenimentul „Noaptea Magiei”, un spectacol de magie-comedie realizat special pentru cei mici de același Bogdan Muntean. Dintre invitații speciali ai acestuia nu lipsesc vedete consacrate precum iepurașul Biribum, două turturele jucăușe și o gașcă simpatică de purici care execută salturi mortale într-o arenă de circ amenajată pentru ei.

La Opera Comică pentru Copii magia nu se întâmplă niciodată… singură, ci doar cu ajutorul celor din sală, care trebuie să se transforme ei înșiși în magicieni pe scenă și, cu imaginația și istețimea lor, să facă trucurile. Astfel, cei mai cuminți copii sunt chemați să taie sfori care nu se taie, să preschimbe eșarfe colorate, să spună formule magice, chiar să plutească! Totul spre amuzamentul publicului. Salonul „Mozart” se transformă într-un tărâm magic mai ales datorită numărului cu efecte de lumină, în care magicianul Bogdan Muntean controlează cu forța minții două fascicule laser, ca un adevărat cavaler Jedi. Toate spectacolele lui Bogdan Muntean, așadar și show-ul care însoțește evenimentul „Noaptea Magiei” de la Opera Comică pentru Copii sunt interactive, fiecare copil având prilejul de a deveni și el magician.

Într-un interviu acordat Operei Comice pentru Copii, magicianul Bogdan Muntean mărturisea: „întotdeauna am spus că pe copii îi păcălești mai greu decât pe adulți. Copiii nu au o gândire dobândită prin prisma educației, culturii sau a informației pentru că încă sunt copii, dar copiii sunt cei care, de cele mai multe ori, reușesc să vadă lucrurile așa cum sunt, reușesc să descopere „esența” trucurilor, fără a se gândi la metodele și tehnicile pe care magicianul le folosește. De aceea este foarte greu să îi „păcălești”. Adultul se gândește la mecanismele pe care le folosim ca magicieni și de aceea este mult mai ușor să îl conduci pe piste false, asta dacă vrei să nu îți deconspire trucurile. Adulții caută să descopere mecanismul, ei vor să înțeleagă cum se realizează un truc. Copiii privesc la rece și de cele mai multe ori există riscul să își dea seama cum realizezi trucurile. Norocul magicianului este că pe copii nu îi interesează să îl deconspire.

O altă diferență este aceea că adulții, de multe ori, uită de ce au venit la spectacol. Uită că au venit pentru un strop de bucurie și relaxare și încearcă să te prindă ca magician. Copiii vin la spectacol cu bucurie și entuziasm pentru că ei cred că magia există, ei cred în povești fermecate și se bucură de ele, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mă înțeleg foarte bine cu ei.”

„Noaptea Magiei” este o ocazie inedită de a petrece timpul alături de familie și prieteni, într-un spațiu plin de atracții, curtea teatrului, unde sunt strânse laolaltă zeci de activități incitante: sărituri pe trambulină, plimbări cu bărcuța, parcurgerea unui traseu cu tiroliană, tir cu arcul, interacțiune cu animale domestice, participare la ateliere de creație plastică, vizitarea unor magazine de jucării sau achiziționare cărți de la o librărie pentru cei mici. Mii de copiii s-au strâns începând cu finalul lunii octombrie să se distreze în Grădina OCC, să vizioneze spectacole, să-i aplaude pe artiștii din sălile teatrului, dar și din curte (fantomele de la castel – un cvintet de coarde cu pian care a interpretat „Danse macabre” de Camille Saint-Saëns și Tocata și fuga în re minor de Johann Sebastian Bach, regele trolilor din spectacolul „Aventurile lui Peer Gynt” de Edvard Grieg, Hook și pirații lui din „Peter Pan” de Laurențiu Profeta).

Mii de copii, părinți, bunici sau simpli iubitori de muzică și balet participă la nopțile Operei Comice pentru Copii, adică la evenimente create pentru a-i atrage către muzica de operă și arta dansului. Astfel, anual, cu toții se bucură și se distrează, alături de artiști la „Noaptea vrăjitoarelor”, „Noaptea magiei”, „Noaptea spiridușilor” (care începe la final de noiembrie și este un eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă) sau „Noaptea carnavalului” (în februarie (cu prilejul Carnavalului de la Veneția). De fiecare dată, Opera Comică pentru Copii devine, ca la „Noaptea magiei”, un regat fermecat, un tărâm unde orice vis devine realitate, o lume a poveștilor în care se pot juca și amuza copiii de orice vârstă.