Preparatul „Sarea în bucate’’ cu poftă de râs și aplauze… pe săturate

 

Lume!… Lume!… În împărăția Operei Comice este sărbătoare mare! La masa din Regat sunt invitați, în aceste zile, toți prietenii care știu cu ce se mănâncă arta adevărată.

Delicat, zgomotos sau pe furiș, se poate sorbi, indiferent de vârstă, din licorile magice aduse de peste mări și țări…

Nu e nevoie de gesturi princiare, ca să folosești aici tacâmurile de argint! Trebuie doar să ai poftă de râs, de emoție, de surprize și de picanterii demne de mese regale.

Și uite-așa, m-a prins într-un carusel de culori și sunete primul fel servit la masa Festivalului Operei Copiilor. „Sarea în bucate”, o adaptare plină de energie după basmul omonim al lui Petre Ispirescu, a fost adusă pe tavă de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, în FOC-ul OCC.

Reprezentația mi-a reamintit ingredientul care condimentează iubirea în cele mai luminoase și zglobii forme. Știu, ca și voi, că nu dulceața mieroasă și zaharisită face deliciul unui sentiment profund, ci faptele dau gust iubirii. Lingușitor și fals, scăldat în miere și zahăr, sentimentul nu are valoare, așa cum mâncarea fără sare nu are nici un gust. Iar povestea adusă pe scenă are o povață pe care ți-o însușești repede.Să fii izgonită pentru că alegi să compari iubirea pentru părinți cu sarea, să treci prin încercări grele și să faci să învingă adevărul spuselor tale, iată lecția de viață predată celor care au venit în Amfiteatrul FOC.

O poveste în regia Mirelei Puia, cu o rețetă care nu dă greș: ancorarea în contemporan, cu text modern și schimburi interactive de replici cu publicul. Nu au lipsit sonoritățile folclorice care au alternat cu pasaje clasice, într-o simbioză complice și originală. Toate acestea, semnate Sebastian Hamburger, care a făcut o echipă excelentă cu Tunde Cari-Baczo, coregrafa spectacolului.

O poveste care „a dospit” în căldura unor pilde morale bune de savurat și… de urmat, cu personaje de-o vitalitate debordantă care alergau sau se ascundeau printre micii spectatori, fascinați că spectacolul a coborât de pe scenă, printre ei.

O reprezentație de bun gust, cu sare și piper, cu aplauze pe săturate, aburind într-o căldură toridă, dar plăcut ca o briză…

Dana Macsim

31 mai 2018