33 000 de spectatori la un musical din România

Celebrul musical „Sunetul muzicii”, de Richard Rodgers și Oscar Hammerstein, ajunge în acest weekend la cea de-a 87-a reprezentație, devenind cel mai jucat spectacol de musical din România. De la premiera sa, pe 1 iunie 2018, și până în prezent, „Sunetul muzicii”, în regia și coregrafia lui Răzvan Mazilu, a bucurat un număr record de peste 33 000 de spectatori cu una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din toate timpurile. 

„<<Sunetul muzicii>> de la Opera Comică pentru Copii e un spectacol la care copiii – copiii secolului 21, pierduți în tablete și copleșiți de tehnică, copii care au prea puțin contact cu natura – reacționează extraordinar. Cântă împreună cu cei de pe scenă, sunt atenți, nu se mișcă în scaun, râd și aplaudă în ritmul melodiilor. E un spectacol la care râzi, plângi și te bucuri de fiecare scenă, pentru că, poate azi, mai mult ca oricând, avem nevoie de poveste… și în teatru.”, scria criticul de teatru Monica Andronescu după weekend-ul premierei.

Spectacolul implică o distribuție de zeci de artiști cântăreți, actori, dansatori și instrumentiști decoruri impresionante și efecte de lumini pe măsură. Musicalul lui Richard Rodgers, cu libretul semnat de Oscar Hammerstein II, doi apreciați creatori de pe Broadway, a avut premiera absolută în anul 1959 și este inspirat de memoriile Mariei von Trapp, conducătoarea grupului Cântăreții Familiei Trapp. 

„De multe ori am fost întrebat în interviuri cum arată pentru mine fericirea. Am răspuns că fericirea ar fi să locuiesc într-un musical. Poate unul cu Fred Astaire și Ginger Rogers. Sau în <<Mary Poppins>>. Sau în <<Sunetul muzicii>>. În orice caz, un musical în care problemele și obstacolele dispar într-o clipă printr-un cântec sau în pași de dans. Un musical cu happy-end, cum sunt majoritatea. Musicalul ca promisiune a fericirii. Musicalul ca paradis iluzoriu. Poate utopic, poate posibil. Musicalul ca spectacol complex, total, copleșitor, emoționant, magic.”, mărturisește regizorul și coregraful spectacolului, Răzvan Mazilu.

În Sala Mare de la Opera Comică pentru Copii, „Sunetul muzicii” se mai poate viziona doar pe 26, 27 și 28 ianuarie 2024. Ultimele bilete sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

,,Prinț și cerșetor”, un balet rar pe o scenă din București

În luna februarie, Sala Mare găzduiește un titlu de balet mai puțin cunoscut publicului român, dar adaptat după un roman care nu mai are nevoie de nicio prezentare: ,,Prinț și cerșetor”, de Mark Twain. În regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, pe muzica lui Laurențiu Profeta, acest titlu se adresează întregii familii. Copilul și adultul din sală privesc o istorie în mișcare, au parte de o nouă perspectivă asupra conflictului principal de natură socială dintre prinț și cerșetor, dintre două lumi distincte care se reunesc prin joc. Urmărind antiteza dintre lumea de jos și înalta societate reprezentate în balet, exprimate plastic prin dans într-un schimb continuu atitudine – reacție, spectacolul ține publicul în alertă, atent la firul epic. Este un balet care vorbește și în acest aspect se găsește inovația coregrafică. 

După o lungă experiență ca balerin și maestru de balet, coregraful Cătălin Caracaș a reușit să creeze un stil neoclasic propriu, bazat pe respectul față de adevărul acțiunii și continua preocupare de a face interpreții să realizeze personaje autentice, dotate cu biografie. În felul acesta, baletul său se apropie de genul teatrului dramatic realist. În al doilea rând, nu este sacrificat aspectul comic al unor situații precum lipsa de maniere la micul cerșetor transformat în urmaș la tronul Angliei sau pleiada de personaje ridicole de la curtea regală.  Acestea se încadrează însă în realismul spectacolului, evitându-se alunecarea spre burlesc, care ar fi părut o tendință firească.”, notează Iulia Toea-Mureșan într-o cronică a spectacolului. Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

Opera ,,Flautul fermecat”, de pe 1 martie 2024, în premieră la OCC

O creație fascinantă despre adevăr și neadevăr, bine și rău, aparență și realitate, dorință și împlinire, ,,Flautul fermecat”, ultima operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart, are toate ingredientele necesare unui spectacol care poate fi gustat cu același apetit de toate vârstele. Găsim în el umor, accesibilitate, magie, iubire, suferință și finalul fericit care alungă toți norii. În actuala stagiune, Opera Comică pentru Copii propune o nouă montare a celebrului titlu mozartian, la o diferență de 9 ani de la prima versiune pe scena instituției. De această dată, regizorul Cristian Mihăilescu a ales „o nouă viziune, adaptată sensibilității și având în vedere preocupările tinerelor generații”.

,,Poveste magică” în Salonul Mozart

Spectacolul ,,Poveste magică” abordează cele mai îndrăgite basme din cultura autohtonă și nu numai. Actorul Bogdan Muntean apare, în cadrul prietenos al Salonului Mozart de la Opera Comică pentru Copii, în postura de magician și creează experiențe unice. Alături de Vasilică, spiridușul său năzdrăvan, care îl însoțește mereu, Bogdan dezvăluie lumea uimitoare a magiei. Pornind de la regulile de bază ale acestei arte, magicianul formează o legătură cu cei mici și îi ghidează, astfel, pe meleagurile copilăriei. Aici, pe acest tărâm al jocului, micuții învață despre importanța tradiției, dar și despre cum ea poate fi îmbinată cu tehnologia, rezultând o nouă forță creatoare! Bilete la spectacolele Operei Comice pentru Copii se pot achiziționa de pe platforma bilete.ro.

Înscrierile la ,,Atelierele Micului Artist” continuă până la finalul lunii

Programul Operei Comice pentru Copii ,,Atelierele Micului Artist” acceptă din nou înscrieri, până pe 29 ianuarie 2024. Atelierele vin în sprijinul copiilor pentru a-și  dezvolta creativitatea și abilitățile artistice printr-o ofertă variată de cursuri, de la dans și balet, pictură și actorie, până la engleză prin muzica, debate, jocuri și dezvoltare personală, gândire logică . Toți cei interesați se pot înscrie pe site-ul proiectului:  ateliereocc.ro/inscriere-ateliere. Preselecțiile pentru al doilea semestru se desfășoară in perioada 29 ianuarie – 8 februarie, în fiecare zi, în incinta instituției de pe Calea Giulești nr. 16.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole  de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, ,,Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, ,,Petreceri de ziua de naștere”, ,,Escape Room”, „Aventura Parc”,  „Abonamente” sau „Voluntariat”.

Pentru informații de presă, vă rugăm să contactați Biroul de Presă al OCC, prin e-mail la occ.revista@gmail.com sau apel telefonic la 0745 45 56 45.