Petrică și Lupul
Gen: Concert Lectie / Vârsta recomandată: +7 ani / Sala Mozart

 

Basmul “Petrică şi Lupul” este o minunată poveste imaginată de compozitorul rus Serghei Prokofiev, plină de umor și suspans, în care personajele pitoreşti sunt interpretate de… instrumente muzicale. Coloritul sonor al fiecărui instrument în parte descrie cu măiestrie caracterul personajului pe care îl reprezintă, iar dialogurile vii dintre muzică şi textul povestitorului captează atenţia publicului de toate vârstele, mai ales a micilor spectatori.

ENG: “Peter and the Wolf” is a wonderful story imagined by the Russian composer Sergei Prokofiev, full of humour and suspense, in which the characters are interpreted by … musical instruments. The colourfulness of each instrument skillfully describes the traits of the character it represents, and the vivid dialogues between music and the storyteller’s words capture the attention of audience of all ages, especially children. vârstă recomandată | recommended age: + 7 tip | type: basm simfonic | symphonic fairy tale muzica | music by: Serghei Prokofiev

FR: Le conte „Petrica et le loup” est une merveilleuse histoire imaginée par le compositeur russe Serghei Prokofiev, pleine d’humour et de suspense, dans laquelle les personnages scéniques sont interprétés par … des instruments musicals. La couleur sonore de chaque instrument décrit le caractère du personnage qu’il représente et les dialogues vivants entre la musique et l’histoire du conteur attire l’attention du public de tous les âges, en particulier des petits.

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

Îi cunoașteți pe Vrăbiuța curajoasă, Pisica fricoasă, Rățoiul care nu știe să zboare și pe Lupul cel rău? Dar pe Petrică și pe Bunicul său? Dacă nu, trebuie neapărat să le aflați povestea la Opera Comică pentru Copii, în Salonul „Mozart” al teatrului. Basmul simfonic „Petrică și Lupul” este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Serghei Prokofiev și nu trebuie să lipsească din educația muzicală a celor mici. Compozitorul ocupă un loc aparte printre muzicienii secolului XX și este adesea considerat un creator controversat, din cauza îmbinării între sonorități de inspirație clasică și rezonanțe ale muzicii contemporane în creația sa. Lucrările lui Prokofiev pot părea uneori mai greu accesibile spectatorilor la o vârstă fragedă, tocmai de aceea Opera Comică pentru Copii a ales să le prezinte basmul simfonic „Petrică și lupul” într-un mod mult mai interesant pentru ei. Astfel, personajele sunt arătatecopiilor conform cu atributele oferite de compozitor instrumentelor muzicale. Instrumentiștii apar în scenă îmbrăcați corespunzător, conform cu rolul interpretat și astfel avem parte de un ansamblu alcătuit din Vrăbiuță, Rățoi, Pisică, Lup, Vânători (la percuție), Bunic (la fagot) și bineînțeles Petrică (la vioară).

 

Toate aceste transformări sunt realizate de către instrumentiști, ajutați de Domnul Poveste și de artista Mariana Pachiș, care ilustrează basmul la fiecare reprezentație prin desene cu nisip! Desenele sale, realizate în timpul povestirii, sunt filmate în direct și proiectate pe ecranul din spatele scenei. Așadar, dacă nu ați auzit încă o vrăbiuță cântând la flaut sau un motan la clarinet, un rățoi la oboi sau pe lupul cel rău la corn francez, dacă nu ați văzut încă o poveste spusă prin desene în nisip, trebuie să veniți la Opera Comică pentru Copii.

 

Basmul, explicat pas cu pas de către Povestitor este și o ocazie de a învăța instrumentele muzicale și caracteristicile lor. La intrarea în scenă a instrumentiștilor, acesta îi roagă pe copii să identifice instrumentul la care cântă fiecare, din această comunicare cu publicul rezultând adesea și răspunsuri amuzante precum confuzia dintre fagot și… un aruncător de grenade. Astfel, copiii află că nu toate instrumentele de suflat sunt fluiere sau trompete, învață să recunoască timbrul (sunetul) fiecăruia și își formează mai bine auzul.

Spectacolul „Petrică și lupul” de la Opera Comică pentru Copii nu este singurul proiect al teatrului care are drept scop educația muzicală a micilor spectatori. Multe alte evenimente, printre care concerte – lecție, ateliere de creație, spectacole interactive au menirea de a educa gustul lor pentru artă și frumos, de a le forma aptitudini artistice și de a-i implica în viața teatrului muzical.

Iulia Toea Mureșan