Atelierele „Micul Artist” 2020/2021

 

 

ATELIERELE ”MICUL ARTIST”, 2020/2021

Fiecare Atelier va avea 30 de întâlniri între 28 sept. 2019 – 29 mai 2021, iar plata este de doar 20 lei / ședință (300 lei / modul de jumătate de an, iar la plata cu anticipație pe un an suma este redusă la 540 de lei / an). Plata se efectuează până la data de 13 octombrie, integral sau tranșa I și până la 10 februarie 2021 tranșa a II-a. Taxa nu este returnabilă.

 

Coordonator Proiect (Administrare): Dana Andronie, 0724.385.343

 

REGULAMENT GENERAL

privind organizarea şi desfăşurarea programului

Atelierele „Micul Artist”

 

Capitolul I

Cadrul general

 

Art.1. (1) Prezentul regulament cuprinde cadrul de organizare şi desfăşurare al proiectului Atelierele „Micul Artist”, susținut de Opera Comică pentru Copii, destinat copiilor, până la vârsta de 18 ani şi are ca obiectiv dezvoltarea abilităţilor şi talentelor copiilor.

(2) Programul îşi propune să valorifice, în spiritul principiului egalităţii de şanse, talentele artistice ale copiilor, oferindu-le acestora şansa de afirmare profesională, prin valorificarea calităţilor proprii.

 

Art. 2. (1) Programul stimulează copii cu vârsta până la 18 ani, din Bucureşti, denumiţi în continuare beneficiari, prin intermediul educaţiei non-formale cu scopul dezvoltării pasiunii pentru cunoaştere şi valorificării creativităţii.

(2)Proiectul constă în organizarea de cursuri susţinute de specialiști cu experienţă în domeniul respectiv. Fiecare curs va purta numele de atelier.

 

Art. 3. (1) Proiectul presupune următoarele etape:

A. Înscrierea copiilor prin completarea formularului cu ocazia preselecției.

B. Selecţia copiilor pentru fiecare atelier

C. Pregătirea şi instruirea beneficiarilor în domeniile de activitate vizate de proiect.

 

Capitolul II

Criterii de eligibilitate şi selecţia candidaţilor

Art. 4. Criterii de eligibilitate pentru candidaţi

(1) Vârsta să nu depășească 18 ani până la data aplicării

(2) Manifestarea interesului pentru activităţile proiectului

(3) Completarea formularului de înscriere cu ocazia preselecției.

 

Art. 5   Selecţia candidaţilor

Se va realiza urmărind principiile:

Respectarea cumulativă a tuturor criteriilor de eligibilitate

Egalitatea de şanse şi de gen

Meritocraţie

Inclinaţie către activităţi artistice, care să reiasă din completarea formularului de înscriere la preselecție.

 

Capitolul III

Desfăşurarea programului

Art. 6.  În urma selecţiei candidaţilor, promotorul de program – Opera Comică pentru Copii – va întocmi lista cu beneficiarii pe care îi va contacta în vederea anunţării rezultatului.

Art. 7  Promotorul va organiza cursuri/ateliere în toate ariile de preocupare ale proiectului o dată pe săptămână, pe o perioadă de 10 luni, cu excepția vacanțelor școlare, la sediul Operei Comice pentru Copii.

Art. 8  Opera Comica pentru Copii îşi rezervă dreptul de a selecta copiii, pentru a participa la spectacole din stagiunile instituţiei, cu acordul scris al părinţilor

Art. 9  Promotorul, împreună cu specialiștii din cadrul fiecărui atelier, va împărţi beneficiarii în mai multe grupe de lucru, în funcţie de vârstă, dacă este cazul

 

Capitolul V

Comisia de selecţie

Art 10. Comisia de selecţie a candidaţilor este alcătuită de o echipă de specialiști, desemnată de Promotor.

 

Capitolul VI

Dispoziţii finale

Art.11

  • Fiecare beneficiar trebuie să prezinte Promotorului o adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie prin care să ateste că este apt pentru a se implica în activităţile programului
  • Beneficiarii minori trebuie să prezinte Promotorului o declaraţie pe proprie răspundere din partea tutorelui prin care acesta îşi exprimă acordul cu privire la implicarea în activităţile programului
  • Fiecare Atelier va avea cel puțin 30 de întâlniri, astfel încât plata totală va fi de 600 de lei. Plata se efectuează cu anticipație, în 2 tranșe. Neachitarea  taxei până la 13 octombrie – tranșa I-a, 10 februarie – tranșa a II-a, conduce automat la excluderea copilului de la atelierul respectiv. Taxa nu este returnabilă. Pentru plata anticipată pe intreg sezonul se acordă reducere astgel incat se va plati doar 540 lei.
  • La finalul proiectului toţi beneficiarii vor primi un document care va atesta absolvirea cursurilor Atelierele „Micul Artist”
  • Fiecare specialist din cadrul Atelierelor „Micul Artist” are întocmit un regulament specific, care va fi adus la cunostinţă beneficiarului și tutorelui beneficiarului, la începutul atelierelor.

 

 

ATELIERELE ”MICUL ARTIST” – Descriere

 

Atelierul micilor muzicanți – flaut drept și alte instrumente muzicale mici, pentru pitici și voinici, cu Maria Petrescu

Pentru că cei mici sunt curioși și creativi, adoră să învețe lucruri noi și să devină cei mai buni în ceea ce fac, studiul muzicii cu ajutorul instrumentelor muzicale canalizează energia copiilor într-o activitate disciplinată și organizată, dezvoltându-le totodată personalitatea și originalitatea.

Activitățile atelierului sunt centrate pe studiul flautului drept, instrument accesibil și atractiv, ușor de mânuit, dar totodată suficient de complex pentru a le deschide copiilor apetitul pentru arta sunetelor. Cercetările științifice moderne validează ideea că studiul unui instrument muzical îmbunătățește capacitățile cognitive și motrice, îmbunătățește concentrarea, răbdarea și memoria. Pe lângă studiul propriu-zis al flautului drept și al notației muzicale, copiii vor avea ocazia să își creeze propriile instrumente, să improvizeze, să se miște liber și vor învăța să (se) asculte și să lucreze împreună.

Maria Petrescu este muzician și pedagog cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu copiii de toate vârstele. A susținut ateliere muzicale cu copii din România, Belgia și Olanda, a predat oboi, flaut drept și pian, și continuă să experimenteze și să învețe lucruri noi în fiecare zi.

 

Atelierul de lucru manual, cu Adina Soare

Impreuna descoperim ce pot face doua mâini dibace.

Abilitați dobândite: îndemânare, precizie, creativitate, dezvoltarea mușchilor și mișcărilor fine ale mâinilor.
Metode folosite: cusut, împletit, crosetat, origami, quilling, papier mâché.
Ce învățam sa facem: cutii, cum sa ambalam un cadou, felicitări, ornamente pentru Crăciun, mărțișoare, brățări, semne de carte, coșulețe, stickere, insigne.
Materiale folosite: hârtie, cartoane colorate, calc, sfoara și ața colorata, croșeta, ac de cusut din plastic, foarfece, aracet, scoici dublu adeziv, rigla, raportor, creion, radiera, creioane colorate, acuarele, acrilice, bete din lemn, cârlige mici din lemn, tuș rezistent la apa.

 

Atelierul de Balet, cu Andreea Soare

Dansul este limbajul ascuns al sufletului.” Martha Graham

Baletul este o formă de dezvoltare personală prin îmbinarea artei cu mișcarea și inteligența emoțională. Acesta dezvoltă corpul copilul într-un mod armonios, îi dezvoltă capacitatea de gestionare a emoțiilor și îl ajută să le exprime prin mișcare. În plus, conform studiilor de specialitate, copiii care ascultă muzică clasică în primii ani de viață au parte de o serie de beneficii precum creșterea puterii de concentrare și a capacității de memorare. De asemenea, copiii vor primi pe parcursul fiecărei ore câte o informație esențială din istoria baletului, dobândind astfel o educație culturală de bază și înțelegând întregul fenomen al baletului clasic, neoclasic și contemporan.

 

Atelierul de Cor – gimnaziu, cu Angelica Baciu

Cântând împreună, copiii se dezvoltă într-un mediu care încurajează încrederea, sensibilitatea, respectul, spiritul de echipă. La Atelierul de Cor, artiştii în devenire vor învăța cântece specifice vârstei lor. Prin joacă și veselie, în grup și în echipe, vor conștientiza modul corect de emitere a sunetelor muzicale, pronunția corectă, își vor dezvolta auzul muzical. Nu vor lipsi jocurile muzicale și surprizele.

 

Atelierul de Dans Contemporan, cu Sabina Chirilă

Dansul contemporan a apărul în secolul XX și s-a dezvoltat rapid, ajungând în zilele noastre o tehnică cerută de toate marile companii de dans din lume. Are la bază baletul clasic, însă combină tehnici din jazz și dansul modern. În dansul contemporan se folosc opoziții de tipul contracție- elongație, mișcare puternică- moale, libertatea mișcării din orice punct al corpului, neconcordanța între dans și muzică. De asemenea se folosesc des schimbările de ritm, viteză și direcție. Toate acestea fac din acest stil de dans unul foarte atractiv pentru cei mici. Dansul contemporan ajută la dezvoltarea personală, la creșterea încrederii de sine dar și față de cei din jur, la dezvoltarea mobilității fizice, oferă ritmicitate dar mai ales libertate de mișcare și creație. Este un mod creativ de a dezvolta atât inteligența mișcării cât și musculatura copiilor.

 

Atelierul de Comunicare, cu Adina Iacob

Propunerea de atelier consta în a-i învăța pe copiii de 6-9 ani cum să-și descopere, recunoască și înțeleagă emoțiile prin intermediul jocurilor și exercitiilor de programare neuro-lingvistică, domeniu în care sunt certificat ca trainer.

 

Atelierul de Improvizație teatrală, cu Alexandru Zob

Improvizația te ajută să-ţi dezvolţi spontaneitatea, imaginaţia, intuiţia şi flexibilitatea, să gândeşti pozitiv și să capeți încredere în tine. Structura cursului se bazeaza pe diferite metode teatrale care au la bază jocuri de actorie și improvizație.

Obiective: cursul îi ajută pe copii să devină mai încrezători; să comunice mai bine; să-și dezvolte limbajul; să-și îmbunătățească capacitatea de a colabora; să fie mai deschiși; să învețe cum să spună o poveste (introducere în storytelling); Cursul se desfășoară într-un mediu amuzant , distracția și voia bună fiind pe primul loc, într-o atmosferă relaxată, dar constructivă.

 

Atelierul de Miniastronomi, cu Adina Soare

20 de ore de teorie și 5 ore de practică (observarea cerului de noapte cu ochiul liber și prin telescop). La finalul cursului fiecare participant va primi ”diploma de miniastronom” și va avea o mapă ce conține caiet de lucru în timpul liber, cartonașe / puzzle despre sistemul solar și un sistem solar în miniatură. Toate acestea vor fi create în cadrul atelierului.

Atelierul de Zumba, cu Consuella Crăciun

Coregrafia Zumba încorporează mișcări de hip-hop, samba, salsa, merengue, reggaeton, mambo, arte marțiale.
Muzica este principalul element care conferă originalitate, energie și bună dispoziție, cel prin prisma căruia este posibilă o diferențiere a ceea ce înseamnă Zumba între alte antrenamente de aerobic.
Exercițiile Zumba includ atât melodii cu ritmuri lente sau ritmate, cât și piese potrivite unui antrenament de rezistență.
Dupa succesul pe care l-a cunoscut în SUA, zumba s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume.
Mișcările zumba solicită și pun în mișcare toate grupele de mușchi, modelând și tonificând corpul. În același timp, acestea acționeză precum exercițiile cardio, solicitându-ți inima și îmbunătățindu-ți sistemul cardiovascular. Așadar, în timpul unei ședințe se poate ajunge la arderea între 700 și 1000 de calorii, ceea ce face din zumba un program recomandat celor care vor să scape sănătos și eficient de kilogramele în plus.

Atelier de creativitate, povești și emoții, cu Ioana Marinescu

Am pornit acest curs ca un atelier de scriere creativă. Pe parcursul semestrului, mi-am dat seama că, timp de patru ore la școală și alte câteva acasă sau la after-school, copiii stau cuminți în bancă, scriu și  ascultă reguli. În acest mod, le este greu să se deschidă, să comunice și să își exerseze creativitatea. Astfel, treptat și ghidată de nevoile copiilor, am reconstruit atelierul într-unul de creativitate, povești și emoții. 

Creăm povești. Învățăm despre etapele de scriere a unei povești, tipuri de poveste, începuturi surpinzătoare și finaluri cu suspans.

 

Laboratorul de Păpuși, cu Ana Crăciun Lambru

Câțiva mililitri de imaginație, un strop de curaj, trei lingurițe de voie bună și două mâini curioase sunt ingredientele de care avem nevoie la Laboratorul de Păpuși – unde oricine și orice prinde viață! Păpuși din Hârtie, Teatru de Umbre, Păpuși din Șosete, Mini-Teatru sunt câteva dintre minunățiile pe care le vom explora în fiecare săptămână. Veniți, așadar cu mic sau mai mare, să ne facem de cap în Laboratorul de Păpuși!

Pe durata Laboratorul de Păpuși, din cadrul Atelierelor Micul Artist, organizate de Opera Comică pentru Copii, participanții vor avea ocazia să cunoască diverse tipuri de teatru de păpuși. La finalul Atelierului, vom prezenta celor interesați un Mini Puppet Slam – un spectacol în care vom prezenta modalitățile prin care copiii aleg să se exprime.

 

Atelierul de Musical, cu Maria Alexievici

7-9 ani și peste 9 ani

Muzica, dans si actorie – atelierul de teatru muzical este o provocare atât pentru mine cat si pentru cei mici. Complexitatea genului necesita seriozitate, consecvență si multa pasiune. Bucuria de a lucra cu copiii îmi oferă forță în a descoperi în ei, si în mine, noi cai de acces spre lumea imaginației, a creației si a curiozității de a învața mereu lucruri noi. Refrene precum „do, re, mi”, „my favourite things”, „getting to know you”, „it’s a hard knock life”, „nicest kids in town”, „under the sea”, etc. vor fi suportul nostru pentru a descoperi treptat fascinanta lume a musicalului.

 

ATELIER DE DANSURI POPULARE, cu Mihai Pricope

6-8 ani și peste 8 ani

Daca ne gandim la un dans popular romanesc, se intelege ca nu poate fi vorba despre un dans oarecare, comun si banal. Asa cum fiecare regiune se bucura de specificul ei, la fel si dansurile sunt strans legate de cultura si obiceiurile locale. Fiecare zona pastreaza traditia propriei muzici, a propriului mod de a se misca si sarbatori sau a se manifesta. Fiecare zona a tarii are o cultura proprie ce se diferentiaza de cultura altor zone, prin caracteristicile specifice jocului traditional romanesc. Dansul popular se poate desfasura individual sau in grup, in cerc sau in linie, in perechi de doi, trei sau mai multi dansatori. Jocurile folclorice, cu toate ca sunt atat de diferite, au in comun muzica si ritmul antrenant, exprimand bucuria si pasiunea pentru distractie a fiecarui mic sau mare dansator. 

Invatand dansul popular romanesc, cei mici vor descoperi magia dansului folcloric si a portului national, vor descoperii un mediu plin de muzica si armonie, o lume incarcata de ritualuri, obiceiuri si simboluri traditionale. Apropiindu-i pe cel mici de folclor, il vom incuraja sa patrunda in acest univers, sa il cunoasca si sa il salveze, ce altfel risca sa fie uitat de-a lungul veacurilor.

 

ATELIERUL DE STEP, cu Vera Stoian

7-9 ani și peste 9 ani

Ne vom dezmorţi picioarele prin exerciţii de încălzire şi conştientizare a genunchilor, gleznelor, vârfurilor şi călcâielor atât de importante în step.

Purcedem apoi la învăţarea noţinilor esenţiale din step: step, shuffle, flapp, toe, hill… apoi compunem cu ei fraze ritmice şi coregrafii. Stepul înseamnă atât dans, cât şi ritm, muzică. Cu timpul, fiecare îşi va compune propria lui melodie cu ajutorul tălpilor neastâmpărate.

Pentru a face mai interesantă şi distractivă învăţarea paşilor de step, îi vom integra în poveşti pe muzică, în care copiii îşi vor imagina cum merge un căpcăun, cum se furişează un şoricel sau cum se unduieşte un şarpe prin tufişuri. Toate acestea luând viaţă cu ajutorul pantofiorilor de step.

 

ATELIER DE PANTOMIMĂ cu Loreta Nicolai

6-8 ani și peste 8 ani

Un Atelier pentru stimularea creativității și dezvoltarea abilităților de comunicare non-verbală. Exercițiile de pantomimă ne ajută să lucrăm cu emoțiile noastre, cu imaginația și creativitatea, să exprimăm stări, să înșiruim povești frumoase altfel decât cu ajutorul cuvintelor: prin tăcere. Corpul devine principalul mijloc de expresie artistică. Această „artă a tăcerii” așa cum a fost ea denumită, poate transmite cele mai frumoase mesaje, poate mai surprinzătoare și mai directe decât unele cuvinte. Aici actiunea este sugerata cu ajutorul miscarilor scenice, pantomima fiind bazata mai mult pe sugestii. Dorintele, ideile, senzatiile sunt transmise doar prin miscari, replicile din spectacole de pantomima lipsesc cu desavarsire.

Piciorul, mana, umarul, gatul, clavicula etc, nu sunt doar componentele anatomice ale corpului omenesc, ele sunt emitatoare puternice, ce transmit mesaje cu sau fara voia ta. Mesajul este transmis prin trei canale, ce conlucreaza simultan: verbal, non-verbal si paraverbal. Ei bine, VERBALUL, canalul caruia ii este acordata cea mai multa atentie, ne ajuta in a comunica mesajul doar 7%, restul de 93% fiind distribuite celorlalte doua canale, si anume: NON-VERBAL 55% si PARAVERBAL 38%. Asadar, componenta principala este cea non-verbala, aceea pe care, impreuna cu tine, o vom deslusi la cursul de pantomima si limbajul trupului. Ajutati de muzica si miscare, vom transmite emotii si vom povesti, asemeni teatrului non-verbal! La cursul de comunicare nonverbal PANTOMIMA inveti sa spui povesti, cu ajutorul muzicii, a miscarii corpului (a implicarii lui „totale”) a imaginatiei, nu a cuvintelor.

 

Atelierul de Creație Costum/ Decor (Scenografie), cu Bogdana Pascal

Atelierul de Scenografie este deschis pentru copiii care studiază sau nu artele, dar sunt pasionaţi şi dornici să-şi antreneze creativitatea într-o atmosferă relaxantă şi distractivă, care implică şi o bună organizare, şi multă răbdare, şi seriozitate. Vă aşteptăm să descoperim împreună cât de greu sau cît de ușor este să creezi, având la îndemână toate mediile de exprimare: texte, imagini, lumina şi umbra, muzica, imaginea video, cu care vom realiza nu doar costume şi decoruri, ci întregul spectacol! Voi veniţi doar cu imaginaţia şi dorinţa de a face minuni împreună, iar la finalul anului vom avea propriul nostru spectacol – un produs original.

Aceste întâlniri se adresează copiilor de vârstă şcolară (7 ani+) si încearcă să valorifice potențialul lor creativ, să le deschidă multiple posibilități de percepție, introducând, pe lângă partea practică şi interactivă, noțiuni de scenografie şi arte vizuale, istoria artei, imagine digitală și animație.

Bogdana Pascal a absolvit secția Scenografie a Liceului de arte plastice “Nicolae Tonitza” din București, apoi Facultatea de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie “I.L. Caragiale” – secția Multimedia, și masteratul interdisciplinar “Teoria și practica imaginii” la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. Lucrează în TVR din 2001, unde a realizat sute de emisiuni și interviuri dedicate dansului și artelor performative.
De peste 10 ani, colaborează ca artist asociat în numeroase proiecte coregrafice internaționale, unde a realizat eseuri video sau instalații foto-video și de obiect, și cu Centrul Național al Dansului din București, încă de la înființarea acestuia în 2004. Cu Opera Comică pentru Copii colaborează din 2015, creând până acum costumele și decorurile spectacolelor “Fetița cu Chibrituri”, “Jack și Vrejul de Fasole”, „Pinocchio” și „Răpirea din serai”, proiecte care i-au adus și distincția „Diploma de excelență” la Gala Operei Comice pentru Copii. Tot aici, susține și atelierul pentru copii „Salonul de scenografie”, un spectacol interactiv ce se desfășoară în Salonul Mozart.

Atelierul de Cor (grădiniță), cu Elena Iorgulescu

Cântând împreună de la vârste fragede, copiii se dezvoltă într-un mediu care încurajează încrederea, sensibilitatea, respectul, spiritul de echipă. La Atelierul de Cor Junior, micuții artişti vor învăța cântecele specifice vârstei lor. Prin joacă și veselie, în grup și în echipe, vor conștientiza modul corect de emitere a sunetelor muzicale, pronunția corectă, își vor dezvolta auzul muzical. Nu vor lipsi jocurile muzicale și surprizele.

Elena Iorgulescu a absolvit Facultatea de Muzică „Spiru Haret” și Facultatea de Psihologie și Științele Educației, secția Pedagogie pentru Învățământ Primar și Preșcolar . Deține un Master în „Consiliere Școlară” la Universitatea București. A cântat în multe coruri și grupuri vocale profesioniste, printre acestea Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, Grupul Vocal Acapella, Corul Național de Cameră Madrigal.

În prezent, Elena Iorgulescu este învățătoare la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod”. A înființat corul ciclului primar, cu care a participat la numeroase concerte și spectacole. Este director artistic al Clubului pentru copii „Sunete Vesele”, unde coordonează cursul de teatru. Este autoarea unei culegeri de serbări scolare și a mai multor piese de teatru inspirate din cultura și civilizația universală.

 

Atelierul de Cor (clasele I-IV), cu Mădălina Maxim

La acest atelier, copiii vor învăţa să interpreteze vocal cântece aparţinând repertoriului naţional şi internaţional, să interpreteze vocal cântece în diferite aranjamente armonice şi polifonice (unison sau 2-3 voci), să participe la diferite recitaluri, să respecte indicaţiile de interpretare şi gestică dirijorală, să-şi însuşească deprinderile specifice de cânt – ţinută corporală, respiraţie, dicţie, emisie, articulaţie.

Mădălina Maxim este absolventă a Universităţii Naționale de Muzică, Facultatea de Pedagogie Muzicală. În anul 2003, în urma unui concurs organizat de Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” este angajată în funcţia de corist şi ulterior de artist liric. A acumulat experienţă profesională sub bagheta maestrului Marin Constantin, precum şi a dirijorilor secunzi Emanuel Pecingină şi Anna Ungureanu. Concertează sub bagheta maeştrilor Ion Marin, Voicu Popescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu. Din anul 2005, este profesor titular al catedrei de educaţie muzicală a Colegiului Naţional „Elena Cuza”.

Susţine învăţarea muzicii prin sunete frumoase şi armonioase şi multe, foarte multe zâmbete.

 

Atelierul de Balet cu Jaqueline Bratu

La acest atelier, copiii învaţă să se coordoneze, să se respecte şi să colaboreze pe scenă, la fel ca în viaţa de zi cu zi. Și o fac cu bucurie, într-un spirit de prietenie şi respect reciproc. Coregrafia modelează trupuri, minţi şi suflete.

Cu o experienţă de peste 35 ani în arta baletului, Jaqueline Bratu dezvoltă copiilor, prin metode şi mijloace moderne, o postură corectă şi elegantă, flexibilitate, forţă, putere, echilibru, coordonare, ajutându-i astfel, să devină profesioniști desăvârşiți în această artă. Pe lângă dezvoltarea motricităţii, în cadrul orelor de balet, coregrafa pune în valoare abilităţile de ascultare, concentrare, luare şi asumare de decizii ale copilului tău, îl învaţă să împartă cu ceilalţi, să lucreze în echipă, să coopereze, să deţină aptitudini de lider. O atenţie sporită se acordă şi părţii emoţionale a celui mic, îndreptându-l spre frumos, prin ariile muzicale ascultate, şi mai cu seamă oferindu-i încredere în forţele proprii.

Atelierul de Balet cu Theodora Munteanu

Atelierul de Balet este un mediu deschis, în care copii își pot dezvolta creativitatea. Baletul este o ocazie excelentă pentru a dobândi flexibilitate, grație si o dezvoltare armonioasă a musculaturii, alături de învățarea noțiunilor de mișcare, muzicalitate și ritm. Vom învăța despre lucrul în echipă, dansurile de ansamblu fiind potrivite în acest sens, astfel copiii devin competitivi și ambițiosi, deoarece baletul se bazează pe tehnici clare și exacte, lucruri care pot fi atinse doar prin repetiție și perseverență. Fie că este o activitate de scurtă durată, sau de ce nu, descoperirea unui talent spre o viitoare carieră, baletul completează foarte bine dezvoltarea personală.

Theodora Munteanu este balerină a Operei Comice pentru Copii. Primul contact cu lumea dansului a fost la o vârstă fragedă, când orice era o joacă de copil. Avansând în această lume, a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” și, ulterior, a aprofundat arta dansului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, Arta spectacolului – Coregrafie. Încă din timpul liceului, a început colaborarea cu Opera Comică pentru Copii, care s-a dovedit a fi locul în care a învățat cu adevărat despre scenă, despre crearea de spectacole, despre importanța colaborării și a comunicării între toate motoarele acestui teatru, atât de necesar publicului tânăr.

 

Atelierul de Artă fotografică, cu Cristina Anculete

La acest atelier, copiii vor învăţa să îşi folosească aparatul de fotografiat într-un mod corect şi îşi vor însuşi noţiunile tehnice necesare. Cursul presupune un joc continuu prin care cei mici vor deprinde limbajul fotografic foarte uşor. Sedinţele noastre nu înseamnă doar joc şi joacă, ci şi asimilarea unor cunoştinţe de ordin cultural. Teoria culorilor cu Goethe îl va ajuta pe copilul tău să se raporteze într-un mod diferit şi sănătos la culorile din jurul lui.

Cristina Anculete a descoperit fotografia îmbrăţisând obiectul de artă, iar astăzi i-a devenit un mod de a gândi. A urmat un curs de grafică publicitară. Are 5 albume de artă publicate şi peste 4.000 de obiecte de artă fotografiate. Urmează un curs de fotografie acreditat de Ministerul Muncii. „Fotografia mi-a dezvoltat atenţia distributivă şi atenţia detaliului, am învăţat să mă raportez sănătos la lumea înconjurătoare. Vreau să transmit bucuria acestor calităţi şi celor care sunt la început de drum”.

Atelierele de Actorie, cu Andreea Corneanu și Ioana Rufu

Arta teatrală este cea mai complexă dintre arte, în care libertatea este deplină iar limitele sunt puse doar de propria imaginație. Cu ajutorul teatrului, putem experimenta situații la care nici nu visăm sau, din contră, situații care ne vor fi foarte utile în viața de zi cu zi.

Atelierul de Actorie are ca scop descoperirea unor calitați socio-sensitive și dezvoltarea spiritului de observație, a atenției, a creativității, a lucrului în echipă, a imaginației active. Prin teatru se urmărește insuflarea respectului și a plăcerii pentru eforturile depuse de copii, cât și pentru munca celor din jur.

Lucrul în echipă este un element fără de care teatrul nu poate exista, deoarece teatrul este o artă socială care s-a dezvoltat o dată cu societatea. Plăcerea de a lucra în echipă este definitorie pentru buna funcționare a atelierului de teatru.

Andreea Corneanu a dezvoltat încă de mică o pasiune pentru artă. După ce a studiat 8 ani pianul la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, a decis că îşi doreşte să descopere tainele actoriei la secţia de Arta Actorului din cadrul aceluiaşi liceu. După încheierea celor patru ani de liceu, a urmat aprofundarea studiilor teatrale în cadrul Facultăţii de Arte “Geo Saizescu” şi o frumoasă colaborare cu Teatrul Masca şi Opera Comică pentru Copii. În afară de actorie, Andreea Corneanu şi-a descoperit o nouă pasiune: lucrul cu cei mici. A dorit mult să îi poată învăța pe copii tainele actoriei, așa că a început un Master în Pedagogie Teatrală la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Aici a fost trainer de teatru în cadrul programului UNATC Junior şi a colaborat cu multe şcoli pentru a-i ajuta pe cei mici să se dezvolte şi să descopere împreună lumea umitoarea a teatrului.

 

Atelierul de Street Dance cu Ionuţ Picincu (Hammer)

La acest atelier, copiii învaţă despre muzicalitate, acrobaţii, paşii de bază ai street dance-ului și coordonarea mişcărilor.

Dansator cu 17 ani de experienţă, Ionuț Picincu a participat la mai multe producţii de teatru, videoclipuri, show-uri live şi TV. „Pentru mine, dansul este un mod de viaţă sănătos, educativ şi un stimul prin care poţi să îţi depăşeşti limitele de comunicare. Dacă aş avea şansa să mă nasc pentru a doua oară, aceeaşi cale aş alege-o. Dansul nu înseamnă doar mişcare, ci este un mijloc artistic de exprimare a unui mesaj printr-o succesiune de mişcări ritmice, variate şi expresive ale corpului, executate în ritmul muzicii”.

 

Atelierul de Oratorie, cu Nae și Teo Șovăială

La sfârşitul acestui atelier, participanţii vor putea să ţină un discurs în public fără emoţii vizibile, să vorbească clar şi cu dicţie, să varieze tonalitatea, volumul şi intonaţia unui discurs, să poată să proiecteze emoţii în public prin discurs; să transmită mesaje în mod persuasiv prin poveşti.

Nae Șovăială a început retorica şi oratoria în urmă cu 9 ani, când a văzut cum o mână de liceeni a captat o sală întreagă. În 2011, a fost antrenorul echipei de debate a lotului naţional pentru campionatul mondial de argumentare. „Retorica şi oratoria mi-au deschis perspectivele, m-au făcut să am încredere în mine”.

 

Atelierul de Benzi Desenate cu Mihai Grăjdeanu

Vă așteptăm alături de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu, să descoperiți universul benzilor desenate. Copiii își vor face noi prieteni în timp ce, prin joacă și desen, își vor dezvolta imaginația și vor deveni creatorii propriilor povești în benzi desenate.La finalul fiecărei teme, copiii vor crea propria lor revistă de benzi desenate

 

Atelierul de Dezbateri cu Mădălin Guruianu

Dezbaterile academice (debate) sunt una dintre cele mai inovatoare căi de a îi învață pe tineri să gândească liber și să-și susțină opiniile prin argumente. Tinerii cursanți vor practica adesea empatia și vor căpăta abilități sporite de comunicare, ba chiar de persuasiune. Fiind un joc de echipă, debate-ul aduce și avantajul de a învăța cât de important este să te bazezi pe coechipier, să construiești împreună cazuri, să asculți activ argumentele echipei adverse și să răspunzi pe măsură.