Noaptea Vrăjitoarelor – palpitații și senzații tari la Opera Comică pentru Copii

S-a deschis weekendul Noaptea Vrăjitoarelor la Opera Comică pentru Copii și trebuie să vă mărturisesc că distracția e de-a dreptul… înspăimântătoare! De Halloween, artiștii de la OCC știu cum să îți bage frica-n oase. Încă de pe scările de la intrare te iau primire de uriașii din baletul „Jack și Vrejul de Fasole”. Îți explică faptul că trebuie să ai ceva curaj dacă vrei să intri și că o faci pe propria răspundere. Îți iei inima-n dinți și pătrunzi dincolo de ușă… unde o mare grozăvie se deschide în fața ochilor! Vrăjitoare cu pălării țuguiate, scheleți ambulanți, pirați gălăgioși și puși pe harță, păpuși ciudate și zombi descărnați se plimbă printre vizitatori și se strâmbă la cei mici.

În holul de la intrare, o doamnă tare ciufulită și cu un uriaș cuțit în cap ne invită zâmbitoare să înaintăm. Laetiția, doamna de la casa de bilete, e simpatică și politicoasă ca întotdeauna, doar că îi lipsește jumătate de falcă și e cu ”dinții” la vedere. Sasha, zis și Dragonel, un băiețel de aproape patru ani ascuns într-un costumaș verde de dragon, o privește fascinat și nu înțelege cum doamna poate să mai zâmbească. În fine.. intrăm în holul mare, unde e o vânzoleală de nedescris. Printre părinți și bunici mișună copilași în costumații trăznite: scheleți,  roboței, vrăjitoare mici, drăcușori cu cornițe, prințese medievale, personaje din Războiul Stelelor, ba chiar zăresc și un Om Păianjen. Toți sunt nerăbdători să intre în turul special din spatele cortinei, care promite să dea palpitații și senzații tari.

Muzică și antren la intrare

Între timp, un lup cât toate zilele și un pirat cu abilități de pianist întrețin atmosfera. Pe lupul Nino îl știu deja mulți copii, e un individ gălăgios și mereu pus pe glume, iar pe pirat cu siguranță l-au mai văzut în spectacolele de la Salonul Mozart. Piratul-pianist Tudor Scripcariu e așezat în fața unei mici orgi, la care cântă ce-i trece prin cap. ”Ia să vedem copii, din ce desen animat e muzica asta?, întreabă Lupul. ”Din Pantera Roooooz”, răspund picii adunați în jurul lor. ”Greșit! E din Lupul Roz! Pantera Roz e o nepoată de-ale mele”, se rățoiește Nino. Se trece rapid peste această ciudățenie, pentru că piratul se lansează în cântecul Gamei, iar toată lumea începe să cânte: ”Do, e-o doamnă mai voinică/Re e-un rege mustăcioooos…”. Lângă noi dansează și se agită de mama focului o vrăjitoare cu nas fioros și un neg mare cât o nucă.

Turul camerelor misterioase și a cuferelor de pirați

Dar nu mai e timp, s-a făcut opt și un sfert și începe turul nostru! Ne așezăm cuminți la coadă și, drăcie!, ne trezim înconjurați de tot felul de personaje ciudate care, vrem, nu vrem, ne însoțesc mai departe. Suntem circa 20 de părinți și copii. Ieșim din hol spre Sala UnderGrant, iar după ușă ne speriem de Omul Negru, un tip cu mască întunecată și pelerină neagră, care, tăcut și misterios, ne face semn să înaintăm. În fața Salonului Mozart facem cunoștință cu ghidul nostru, Emil, care ne explică faptul că în seara aceasta ne vom întâlni cu personajele negative din spectacolele Operei și că vom încerca împreună să speriem duhurile rele prin muzică și spectacol. ”Sunteți curajoși?”, întreabă Emil. ”Daaaaa”, răspund copiii, ”nuuuuu”, se aude un glăscior mic și înfricoșat.

Dar e prea târziu ca să mai dăm înapoi! Intrăm în Salonul Mozart, scăldat într-o lumină albăstruie, unde o vrăjitoare râde în hohote și începe să ne cânte, secondată de Truveri, artiștii cu instrumente medievale. Rând pe rând, vrăjitoarea îi răpește pe copii de lângă părinții lor și îi duce pe scenă, unde toți dansează în cerc. După primul moment artistic, coborâm mai departe pe Scara Fierarului, învăluit de un abur mlăștinos. Ajungem la intrarea în Casa de Turtă Dulce, unde își face apariția însăși Vrăjitoarea din Hansel și Gretel, înarmată cu un linguroi, care ne încântă cu vocea-i de soprană. Emil ne dezvăluie cu această ocazie și o surpriză: printre noi se află însuși maestrul Cristian Mihăilescu, regizorul acestui minunat spectacol care a bătut recorduri de vizionare la Opera Comică pentru Copii. Îl aplaudăm copios, cu-atât mai mult cu cât descoperim că la brațul dânsului se află marea soprană Felicia Filip, directoarea Operei Comice!

Scăpăm de Vrăjitoare și ajungem pe Scena Mare a OCC, de al cărei tavan atârnă niște uriași coconi. Din întuneric apare Fluturele Cap de Mort din spectacolul Fetița cu Chibrituri, care dansează sub ochii fascinați ai copiilor. Fluturele negru dispare la loc în întuneric pentru a face față unei trupe gălăgioase. E Vrăjitoarea Zug Zag, din Micuța Dorothy, care cântă și dansează alături de trupa ei de maimuțe răutăcioase. Momentul artistic e gustat la maximum de părinți și copii și se termină în aplauze. Turul continuă printr-o cameră misterioasă, ticsită cu cufere de pirați și costume medievale, dar și prin ”holul focului” sau camera meșterului Coppelius din Lumea Păpușilor. În final ajungem în holul mare, trecând printre oglinzile care deformează, iar ghidul nostru ne invită în Camera Jocurilor din Sala UnderGrant, unde pe copii îi așteaptă mese încărcate cu jocuri de strategie sau logică.

Mă uit la Sasha-Dragonel și îl văd încântat de ce se întâmplă în jurul lui. Toată picimea e în vervă și văd părinți care se chinuie să-și convingă copiii că mai trebuie să ajungă și acasă. Și Noaptea Vrăjitoarelor abia a început! Azi după ora 19.00, sute de părinți și copii sunt așteptați din nou la tururile speciale organizate de Halloween la Opera Comică pentru Copii. E un eveniment de neuitat, pe care sperăm să nu-l ratați!

Livia Cimpoeru

28.10.2017