Voiaj muzical cu Nino, la Opera Comică pentru Copii

Dacă nu știați până acum cine este Nino, e bine să aflați la Opera Comică pentru Copii, în Salonul „Mozart”, în spectacolul „Cu Nino în Europa”. Pe scurt, Nino este un iubitor de muzică excentric, care călătorește prin lume în căutarea celor mai frumoase piese muzicale, pe care le aduce la Opera Comică pentru Copii pentru a le prezenta publicului. În ultima vreme el a efectuat un voiaj prin Europa și vrea neapărat să ne povestească pe unde a fost și ce a găsit. Traseul său a fost următorul: Austria, Italia, Franța, Anglia, iar pe acest drum a cules mai multe nestemate muzicale, reprezentative pentru cultura europeană, lucrări compuse de artiști precum Franz Lehár, Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Georges Bizet, Eduardo di Capua, Frederick Loewe sau Andrew Lloyd Webber. Nino are, de fiecare dată când vine la Opera Comică pentru Copii, și norocul de a lucra cu artiștii teatrului, care abia așteaptă să învețe și să interpreteze partiturile pe care le-a ales el pe drum. 

În spectacolul „Cu Nino în Europa”, publicul face cunoștință cu mai multe personaje de poveste: o chinezoaică (Virginia Stamate) din opereta „Țara surâsului” de Lehár, cu Papageno, o ființă jumătate om-jumătate pasăre (Bogdan Podlovschi) și Leporello, un slujitor zăpăcit (Paul Ballo) din operele „Flautul fermecat”, respectiv „Don Giovanni” de Mozart, cu două pisici (Daniela Cârstea și Andreea Iftimescu) care miorlăie pe muzica lui Rossini. Printre personaje apar și staruri precum Escamillo (Vicențiu Țăranu), toreadorul din „Carmen” de Bizet, Eliza Doolittle (Daniela Cârstea) din musicalul „My Fair Lady” de Loewe și Fantoma de la Operă însăși (Fang Shuang) din musicalul cu același nume de Webber. 

Dar cum să cutreieri Italia fără să asculți superbele canțonete și cum să vizitezi Parisul fără o șansonetă? De asta se ocupă tenorii Gjergji Mani (care vine de la Napoli cu „Silenzio cantatore”  de Libero Bovio și Gaetano Lama) și Andrei Petre (cu celebra „O, sole mio” de Eduardo di Capua), după care facem o plimbare romantică prin capitala Franței cu Andrei Mihalcea, care ne cheamă „Sub cerul Parisului” de Hubert Giraud.

„Cu Nino în Europa” este un concert-lecție și un ghid muzical și cultural. Nino le povestește copiilor din sală câte ceva despre fiecare oraș cunoscut pe care l-a vizitat și despre aspecte reprezentative ale sale. Fiecare întâlnire cu Nino și prietenii săi, artiștii Operei Comice pentru Copii este un prilej pentru cei mici de a afla lucruri noi, de a-și forma o minimă educație muzicală și de a se distra participând activ la spectacol. Călătoriile lui Nino, întotdeauna însoțite de muzică, completate de aportul valoros al soliștilor vocali ai OCC, acompaniați de pianistul Abel Corban, înseamnă mai mult decât un concert, ele sunt un voiaj sonor, creator de bună dispoziție, uneori de visare și o dovadă că unele dintre cele mai frumoase călătorii sunt realizate cu ajutorul muzicii și al imaginației.

un articol de Iulia Toea-Mureșan