Onix și Barton
Gen: Musical / Vârsta recomandată: +3 ani / Sala UnderGrant

 

O gașcă de puști de la scara unui bloc din cartier spune povestea faimoasă a cățelului vagabond Barton și a pisicuței Onix, care s-a pierdut de familia ei. Însoțiți de papagalii Max și Mix, în aventura lor prin orașul aglomerat, Onix și Barton descoperă lecții valoroase despre familie, prietenie, singurătate, iubire și rezistență.

Cele două personaje reprezintă de fapt o întreagă lume în miniatură: un colț de bloc al fiecăruia, un cuplu familiar și ușor de îndrăgit care ne povestește despre cum anume putem reacționa la lucruri întâlnite în jur precum sărăcia, excluderea, lipsa empatiei și a toleranței.

 

Libretul de Ana Crăciun Lambru și Ioana Petre

Regia – Ana Crăciun-Lambru

Muzica – Damian Vlad

Scenografie costume – Ioana Simion

Scenografie decor – Iulia Gherghescu

Consultant regie – Ioana Petre

Scenariu – Ioana Petre și Ana Crăciun-Lambru

Versuri – Ioana Petre/ Ana Crăciun-Lambru / Lavinia Pop – Coman

 

Data premierei: 2 dec. 2017

Durata: 40 de minute

 

 

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

Prin oraș cu Onix și Barton!

Aventurile pisicuței Onix și ale cățelului Barton la Opera Comică pentru Copii –

În decembrie, Opera Comică pentru Copii a oferit publicului o nouă premieră care continuă să umple la refuz Sala UnderGrant a teatrului, spectacolul „Onix și Barton”, o poveste superbă despre prietenie, familie și frumusețea animalelor de companie. Tinerii artiști care au realizat această producție sunt câștigători ai concursului organizat anual de către Opera Comică pentru Copii pentru proiecte de teatru inovatoare destinate spectatorilor tineri și foarte tineri și au reușit o performanță deosebită. Povestea unei pisicuțe care își regăsește familia pierdută cu ajutorul unui câine vagabond și a doi papagali este inspirată de o întâmplare reală, în care o familie de refugiați irakieni și-au regăsit pisica, Kunkush, pierdută la debarcarea în Grecia, în timpul călătoriei lor prin Europa.

Realizatorii spectacolului de la Opera Comică pentru Copii au transformat această istorie adăugându-i pe simpaticul cățel Barton și doi papagali zăpăciți, foști alegători de răvașe, rămași și ei fără familie. Cei patru au parte de aventuri spectaculoase: trec de un pod foarte aglomerat, ajung la un zoo unde ei cred că se află Paradisul animalelor, sunt prinși de hingheri, dar reușesc să treacă peste toate aceste piedici și în final sunt adoptați de familia pisicii Onix. Spectacolul este conceput ca poveste în poveste, toate aceste pățanii fiind relatate de niște copii, la scara unui bloc, unei fetițe nou-sosită în cartier, cu ajutorul jucăriilor și păpușilor. „Onix și Barton” este un spectacol muzical de teatru de păpuși, iar performanța interpreților este deosebită deoarece păpușile sunt mânuite la vedere, una dintre cele mai grele sarcini pentru un actor-păpușar. Caracterul narativ al spectacolului impune de asemenea dedublarea la față de cortină, în prezența spectatorului, fiecare actor fiind obligat să prezinte alternativ două personaje: omul care mânuiește păpușa și personalitatea păpușii.

Regizoarea Ana Crăciun Lambru și echipa sa au construit prin „Onix și Barton” o poveste emoționantă și plină de căldură, iar lucrul acesta se simte în sală deoarece copiii ascultă cu atenție și ajung să îndrăgească personajele. Scenografele Iulia Gherghescu și Ioana Simion au reușit să construiască o lume „de la scara blocului”, ilustrând povestea cu elemente simple, mobile, cu ajutorul cărora personajele pun în scenă povestea (cutii de carton și băncuțe) și prin proiecții, fiecare element de decor și costum fiind încărcat de sens. Muzica, realizată de tânărul pianist și compozitor Damian Vlad este inspirată de muzica ușoară, incluzând într-una dintre piese chiar beatbox. Personajele sunt adolescenți din zilele noastre, iar experiența acestui spectacol este benefică atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, subiectul fiind aproape de fiecare dintre noi. „Pentru că fiecare are o inimoasă Onix și un neînfricat Barton la el în cartier”, după cum afirmă regizoarea.

Iulia Toea

 

http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2018/04/onix-si-barton/