Croazieră pe Dunăre la Opera Comică pentru Copii

Vineri, 18 august, de la ora 19.00, Opera Comică pentru Copii ne-a invitat la o croazieră pe Dunăre printr-un program muzical special, în cadrul spectacolului „Vocea Dunării de la Vărsare la Izvoare”, în regia maestrului Cristian Mihăilescu. Acesta este un spectacol itinerant, fiind programat și duminică, 20 august, la Tulcea, la Centrul Cultural „Jean Bart”. Spectacolul reunește artiști din țări riverane Dunării – Bulgaria, Serbia și desigur România – care prezintă lucrări muzicale și dansuri, majoritatea de factură folclorică. El reprezintă de asemenea un prilej pentru publicul tânăr și foarte tânăr de a afla informații despre localitățile din care provin artiștii și despre cursul Dunării prin Europa.

Spectacolul de vineri a debutat cu Ansamblul „Reabinușka” din Jurilovca, județul Tulcea, care a oferit publicului câteva melodii din folclorul rușilor lipoveni. Din Medgidia, Ansamblul „Qarasu” a interpretat dansuri extrem de interesante din repertoriul folcloric tătaro-turcesc, iar Ansamblul „Rozele Calafatului” a încântat publicul cu dansuri specifice sudului României. O prestație deosebită a avut-o grupul „Prista” din Ruse, Bulgaria, alcătuit din 8 copii, al cărui solist, micul Ivan Parishkov, are un talent scenic remarcabil și o voce de invidiat pentru un băiețel la o vârstă atât de fragedă. Momentul de emoție al spectacolului a fost participarea doamnei Jela Marjanović, reprezentantă a românilor din nordul Serbiei, care a cântat o rugă și a salutat „patria mamă”, România. Ea a venit însoțită de Ansamblul „Stol” din Bucea, Serbia. Spectacolul a beneficiat și de participarea tenorului George Ionuț Vîrban, originar din Tulcea, care a interpretat „No puede ser” de Pablo Sorozábal, „Non ti scordar di me” de Ernesto de Curtis și celebrul „O sole mio” de Eduardo di Capua, ca bis. Vocea sa puternică și melodioasă a smuls aplauze atât din partea adulților din sală, cât și din partea micilor spectatori. Pe lângă prezența tenorului George Ionuț Vîrban, au fost aplaudate ca invitate speciale și balerinele Ana Toderică și Cristina Tudorache, eleve ale Studioului de Balet de la Opera Națională București, condus de Magdalena Rovinescu. Ele au prezentat, prima, un fragment din baletul „Esmeralda” de Cesare Pugni și Riccardo Drigo, respectiv a doua dansul „Jazz Dance Cinema”.

Spectacolul „Vocea Dunării de la vărsare la izvoare” a fost o experiență unică pentru publicul de la Opera Comică pentru Copii. Prin intermediul acestuia ei au putut descoperi lucruri mai puțin cunoscute despre râul european care traversează continentul de la vest la est, dar în același timp au aflat despre legătura deosebită a oamenilor care trăiesc în apropierea lui, despre prietenia dintre ei, în ciuda diferențelor culturale și despre frumusețea tradițiilor locurilor din care ei provin.