Invitat de onoare… Opera Comică pentru Copii!

Adina Iacob este coordonatoarea deplasărilor de la Opera Comică pentru Copii. De o stagiune încoace, ea se ocupă de planificarea și organizarea turneelor și a spectacolelor la care OCC este invitată. Adina este foarte pasionată de ceea ce face. Spune că i se potrivește ca o mănușă și, dacă o asculți vorbind, îți dai seama că vorbește serios. Mi-a povestit frumos despre câteva dintre experiențele ei într-o după amiază ploioasă, deasupra unei căni de ceai.

Echipa OCC pleacă de multe ori pe an, atât în țară, cât și în afara ei. În timp s-au format și adevărate tradiții. În fiecare an, în luna iunie, lumea știe deja că este ministagiunea de la Arad”, este primul lucru pe care îl aflu. Patru spectacole, atât de canto cât și balet, sunt alese cu grijă și pleacă din sediul bucureștean pentru a lua viață pe scena din Arad. Profesionalismul echipei îmbinat cu deschiderea publicului primitor fac ca succesul să fie garantat de fiecare dată. Iar entuziasmul publicului este cel care a determinat, în timp, parteneriate cu multe orașe cum ar fi Sibiu, Arad, Brașov, Giurgiu, Otopeni, Buftea, Timișoara sau Bacău. Întrebată despre primirea publicului, Adina îmi spune că sălile sunt mereu pline”.

Pe lângă scenele naționale, am aflat că reprezentații ale Operei Comice au ajuns și în teatrele internaționale. În 2016, la Teatrul Național al Copiilor din Beijing, spectacolul de balet Cenușăreasa” a umplut o sală imensă timp de trei reprezentații la rând. Elementul surpriză pentru copiii de acolo a fost cântărețul Fang Shuang de la OCC, care a povestit publicului direct în limba chineză.

În acest punct al întâlnirii noastre am luat o pauză de la scris și mi-am îndreptat privirea către Adina. Zâmbea în timp ce îmi spunea cât de frumos a fost și cât de mult o impresionează schimbul cultural de care te poți bucura într-o ieșire în afara țării. Nu m-am putut abține să nu îmi imaginez cum trebuie să fie când stai în fața Marelui Zid Chinezesc. Am aflat apoi că spectacolele Operei Comice urmează să ajungă și pe scene din Rusia, Israel și Iran și recunosc că m-am entuziasmat foarte tare. Vor fi experiențe uimitoare, sunt convinsă.

În timp ce vorbeam despre spectacole și public, mi-am dat seama că mai este un element pe care Adina îl menționează mereu și despre care povestește cu drag: echipa. Cel mai important este că deplasările sunt cu și despre oameni”, spune ea. Și pare a fi cel mai bun motto. Oamenii, de la artiști până la organizatori, lucrează împreună pentru ca lucrurile să iasă perfect. Timpul are altă calitate”, spune coordonatoarea din fața mea. Și este convinsă de puterea pe care o are echipa unită. Dovada sunt spectacolele pe care Opera Comică le aduce în scenele unde este invitată, adevărate cărți de vizită ale instituției.

Pe viitor, planurile sunt mari. Adina își dorește ca Opera Comică să aibă ministagiuni în cât mai multe orașe. Până atunci, pe agenda viitoare se regăsesc spectacole la Mogoșoaia, pe 7 iulie, la Cristian, în cadrul C’art Fest, pe 17 iulie, și la Sibiu, pe 23 septembrie. Iar lista va continua cu siguranță.

Laura Inaiche