Spectacolul „Poveste magică” – provocarea de a-ţi reinventa gândirea

Copilăria este prin esenţă lumea poveştilor, a prietenilor imaginari, a magiei şi  posibilităţilor nesfârşite. Chiar şi la maturitate avem nevoie de câte o poveste bine spusă şi de stropi revigoranți de magie. De o baghetă fermecată, cu puterea de a transforma realitatea, de o zână binefăcătoare sau de o bătălie terapeutică, prin care se ne demonstrăm că binele e întotdeauna superior. Avem nevoie şi de poveşti, şi de magie, pentru un echilibru psihic optim iar copiii cunoscacest lucru cel mai bine. O știu instinctiv, pentru că prin poveşti şi magie reuşesc să dea sens mult mai adânc unei realităţi pe care abia încep să o perceapă prin lupa logicii. Iar în ipostaza de adulţi, e una dintre cele mai eficiente căi de a evada în siguranţă din capcanele stresului, ale anxietăţii şi, în general, din orice conjunctură prozaică, axată preponderent pe logică şi obiectivism sec. Şi unde poţi găsi duoul poveste – magie? Tot în viață, dacă ştii să priveşti, dar și în cărţi, concerte, piese de teatru sau la spectacolele de operă, balet, musical şi, nu în ultimul rând, la cele de.. magie.

Spiriduşi, iepuraşi, porumbei şi cutiuţe fermecate

Într-o formă sau alta, toate își au locul lor în cadrul unui spectacol de magie. Poate de aceea, acest tip de evenimente farmecă o paletă foarte largă și diversă de public, de toate vârstele. De ce?

1. Pentru că se adresează în mod direct imaginarului copiilor şi apelează, totodată, la o sensibilitate ingenuă din perspectiva adultului, ceva ce îţi reaminteşte cum era atunci când priveai lumea de la o înălţime mult mai mică.

2. Trucurile, iluziile, fenomenele aparent inexplicabile ne aruncă în afara realităţii obiective, fiind, totodată, o formă de escapism reconfortantă. Un mod prin care suntem invitaţi să gândim în afara regulilor obişnuite, să privim lumea altfel, mai puţin comun. Şi nu doar în sens metaforic. Este fascinant modul în care simpla schimbare a perspectivei modifică totul. O lecţie pe care magicienii o cunosc foarte bine.

3. Cu toţii iubim misterele şi savurăm satisfacţia care ne încearcă la rezolvarea lor. Un spectacol de magie este, totodată, un joc mental de-a v-aţi ascunselea, o vânătoare a indiciilor. Când încerci să rezolvi un mister, înaintea ta se desfăşoară o multitudine de piste, pe care le restrângi treptat, în căutarea soluţiei. Trucurile magice şi iluziile funcţionează în acelaşi mod. Te fascinează şi te uluieşte felul în care se desfăşoară, nu-ţi poţi imagina cum a procedat magicianul pentru a face să dispară sau să apară o pereche de porumbei, de exemplu. Iar mintea lucrează permanent la găsirea unui posibil răspuns.

4. Stimulează atenţia copilului tău prin densitatea de activităţi de scurtă durată, foarte diverse, care alternează rapid şi îl menţin cu siguranţă conectat.

5. Oferă un excelent antrenament mental, pentru că te ţine în priză, te surprinde şi te intrigă, indiferent dacă eşti copil sau adult. Gândirea logică este provocată la cote maxime în cadrul spectacolelor de magie, în încercarea de a descifra secretele din spatele trucurilor. Iar atunci când chiar magicianul îţi oferă unele indicii, satisfacţia este uriaşă. O experienţă 2.0.

Bogdan Muntean, un magician contemporan

Cu deja 20 de ani de activitate, dar şi cu o diplomă în actorie, Bogdan Muntean ştie cum să capteze atenţiapublicului său. O face cu talent, cu pasiune şi cu o atenţie permanentă la reacţiile spectatorilor. De ani de zile îl puteţi urmări constant la Opera Comică pentru Copii cu spectacole de magie, de fiecare dată surprinzătoare. Se vede că se simte bine şi relaxat în compania celor mici, iar ei îl răsplătesc nu doar cu aplauze entuziaste, ci şi cu unul dintre cele mai preţioase daruri, cu încrederea lor. În poveştile sale magice, Bogdan Muntean  este, de fapt, un interlocutor carismatic, pentru că dialoghează neobosit cu cei din faţa sa. Ştie foarte bine că interactivitatea este una dintre cheile de succes ale oricărui demers artistic dedicat copiilor. Şi o face cu aplomb şi cu un umor savuros, bine dozat şi adaptat generaţiei tinere. O face uneori cu un umor îndreptat chiar asupra propriei persoane, manieră prin care câştigă imediat simpatia.

De fapt, numerele de magie ale lui Bogdan Muntean nu sunt doar o înşiruire de trucuri şi iluzii. Observi din start că există un scenariu foarte bine pus la punct, un plan gândit atent, care se plimbă de la basmele şi poveştile copilăriei, de la personaje preferate din desene animate şi până la elemente ale cotidianului. De la cutii misterioase şi porumbei, până la drone şi jocuri de lumini. Îţi dai seama imediat că intenţia lui Bogdan Muntean este să prezinte magia într-o cheie modernă, cu apel la trecut dar ancorare în prezent. Copiii devin personaje, ei înşişi sunt mici magicieni pentru câteva minute, nerăbdători să intre în lumea fascinantă a trucurilor.

Dincolo de toate aceste elemente, absolut toate spectacolele lui Bogdan Muntean au la bază o solidă componentă educaţională intrinsecă. Prin povestiri, întrebări, dialoguri şi testări permanente ale atenţiei, magicianul îi invită continuu pe copii să îşi verifice cunoştinţele sau să şi le îmbogăţească pe baza informaţiilor pe care le presară în doze mici, dar eficiente. O provocare inclusiv pentru adulţi, care vor descoperi că pot savura cu aceeaşi plăcere şi curiozitate Poveştile magice de la Opera Comică pentru Copii.

un articol de Ioana Marghita