Colombina se întoarce
Gen: Opera / Vârsta recomandată: +3 ani / Sala Mozart

 

 

Colombina se întoarce (Livietta e tracollo) Descurcăreața Colombina revine la Opera Comică pentru Copii, de data aceasta în chip de zână, ca să o ajute pe Livietta să-și găsească alesul inimii. După numeroase aventuri, împreună cu spiridușul Arlechino, prietenul său de nădejde, Colombina reușește prin magie să descopere secretul iubirii dintre Livietta și pungașul Tracollo.

ENG: Colombina returns at the Comic Opera for Children, this time as a fairy, to help Livietta to find her beloved. After various events, along with her faithful friend the gremlin Arlechino, Colombina succeeds through magic to discover the secret of the love between Livietta and the thief Tracollo.

FR: La débrouillarde Colombina revient à l’ Opéra Comique pour Enfants. Cette fois-ci, elle est une fée, qui veut aider Livietta à retrouver le cœur de son choix. Après de nombreuses aventures avec le lutin Arlequin, son dévoué ami, Colombina découvre, à l’aide de la magie, l’amour secret entre Livietta et fripon Tracollo.

 

 

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

Cine ar fi crezut vreodată că o poveste din vremea barocă nu poate fi pusă în scenă astfel încât să fie înțeleasă de copii?

Cea mai recentă premieră de la Opera Comică pentru Copii poate demonstra contrariul cu uşurinţă. Cu o temă ce datează încă de la 1734, “Colombina se întoarce” este o adaptare a operei “Livietta e tracollo” de G.B. Pergolesi. Acest spectacol întregește trilogia operelor baroce prezentate în Salonul Mozart, după ”Nino Arlechino” și ”Arlechino și Colombina”. Este vesel, antrenant, plin de culoare şi de distracţie. Aşa cum este chiar protagonista lui.

Colombina, personajul pe care îl îndrăgești imediat cum îl vezi, are, de data aceasta, o misiune foarte grea de îndeplinit. Ea trebuie să afle secretul prin care să îi apropie pe Livietta şi pe pungaşul pe care aceasta îl iubeşte. Însă nu este lucru uşor, căci amândoi se duc de nas unul pe altul și se îmbrâncesc fără a putea fi de acord vreun pic. Povestea este genial transpusă în scenă, iar comicul situațiilor este delicios, cu șuvițe de păr aruncate dramatic din stânga în dreapta, cu cântece aprinse și cu situații amuzante presărate una după alta. Cele mai multe dintre buclucuri sunt pornite chiar de o baghetă magică, pe care nici Colombina, nici Arlechino, prietenul ei spiriduș, nu știu să o folosească. Până la urmă, se dovedește că ajutorul cel mai de preț pe care îl primește zâna cu păr roz este chiar de la copii, care spun la unison vraja corectă și reușesc să îmblânzească bagheta năzdrăvană. Din acel moment, toți spectatorii devin parte din acțiune și nu mai lasă niciun moment să treacă fără a fi cu totul prezenți.

Colombina este cea mai bună prietenă a celor mici. Este zâna blândă, zăpăcită și cu inima mare, pe care toată lumea o iubește Zâmbetul ei este minunat, iar veselia ei, contagioasă. Nici că se putea o persoană mai potrivită care să ne amintească despre curaj, despre prietenie și despre dragoste. Căci Colombina nu renunță la a le arăta atât personajelor din poveste, cât și oamenilor din sală, că iubirea este tot ceea ce contează. Iar încrederea ei este răsplătită cu un final fericit special, chiar pentru ea.

În lumile de poveste, timpul trece altfel decât suntem noi obișnuiți. Călătorind câteva secole, povestea Colombinei a ajuns la noi, în zilele moderne, la fel de plină de pasiune, însă nu a rămas neschimbată. Pe scena Salonului Mozart, aceată operă a primit culoare și avânt și s-a transformat într-un spectacol unic, înviorător, care promite să rămână o experiență minunată, ca o gură de aer proaspăt.

Laura Inaiche