Figaro, Figaro, Figaro!
Gen: Opera / Vârsta recomandată: +7 ani / Sala Mare

 

Adaptare după ”Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini

Regia: Cristian Mihăilescu

Una dintre capodoperele muzicii universale intră în repertoriul Operei Comice pentru Copii stagiunea aceasta: „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini. Iscusitul bărbier Figaro reușește să-l ajute pe Contele Almaviva să obțină mâna Rosinei, în ciuda a doi bătrâni intriganți, Don Bartolo, tutorele fetei și Don Basilio, profesorul ei de muzică. Cu titlul „Figaro”, noua premieră de la Opera Comică pentru Copii prezintă o adaptare a Bărbierului pe placul celor mici, în regia maestrului Cristian Mihăilescu. Prin astfel de adaptări, Opera Comică pentru Copii încearcă să apropie publicul tânăr de marile creații ale teatrului liric, fără a știrbi din frumusețea lor, dar aducându-le în zona de interes a acestuia. Așa au apărut în repertoriul Operei Comice pentru Copii spectacole magice precum „Răpirea din serai”, „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Crai nou” de Ciprian Porumbescu sau „O noapte la Veneția” de Johann Strauss-fiul. Dacă le-ați văzut deja pe cele menționate, vă puteți da seama că și „Bărbierul din Sevilla” prin umorul său și muzica sa superbă își va găsi locul în inimile copiilor.

Durata: 80 minute

 

FR: Adaptation apres „Barbier de Séville” de G. Rossini Réalisé

Metteur en scène: Cristian Mihăilescu

L’un des chefs-d’œuvre de la musique universelle entre dans le répertoire du l’Opera Comique pour Enfants: „Barbier de Séville” de Gioachino Rossini.

Figaro réussit à aider le comte Almaviva d’obtenir la main de Rosina, malgré deux vieillards intriguants, Don Bartolo, le tuteur de la fille, et Don Basilio, son professeur de musique.

„Figaro”, la nouvelle création de l’Opéra Comique pour Enfants présente une adaptation du Barbier au goût des plus petits, dirigée par le Maître Cristian Mihăilescu. L’Opéra Comique pour Enfants tente de rapprocher le jeune public de grandes créations du théâtre lyrique, sans altérer sa beauté. Ainsi, dans le répertoire de l’Opéra Comique pour Enfants, il y a des performances magiques telles que „L’enlèvement du Serai”, „La flûte enchantée” de Wolfgang Amadeus Mozart, „La pleine lune” de Ciprian Porumbescu ou „Une nuit à Venise” de Johann Strauss-son.

Si vous les avez déjà vues, vous pouvez voir que le „Barbier de Séville”, avec son humour et sa superbe musique, trouvera sa place dans le cœur des enfants.

Durée: 80 minutes

 

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

Culorile comediei în spectacolul „Figaro, Figaro, Figaro” la Opera Comică pentru Copii

Una dintre principalele misiuni ale Operei Comice pentru Copii este inițierea publicului tânăr și foarte tânăr în lumea muzicii culte și în cea a dansului profesionist. Pentru ca acest tip de public să aprecieze genuri vetuste precum opera, opereta, baletul etc. el trebuie să ajungă la marile creații din domeniu, astfel încât, în timp, să le poată încadra în propriul sistem de valori. Se pare că acest proces de a face cunoștință publicului cu mari creații ale teatrului muzical este asumat în mare parte la Opera Comică pentru Copii de către regizorul Cristian Mihăilescu, care a prezentat în premieră în luna aprilie o adaptare după opera „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini: spectacolul „Figaro, Figaro, Figaro”.

A face dintr-o operă ca „Bărbierul din Sevilla” o experiență atractivă pentru copii este o sarcină dificilă, dar maestrul Cristian Mihăilescu nu este străin de astfel de demersuri. La Opera Comică pentru Copii el a transformat pe placul micilor spectatori capodopere mozartiene precum „Răpirea din serai” și „Flautul fermecat”, opera „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, operetele „O noapte la Veneția” de Johann  Strauss-fiul și „Mam’zelle Nitouche” de Florimond Ronger Hervé (cu titlul „Hapciu în Re major”) sau „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, prezentat ca „Joc și rock”. Este un proces de creație diferit față de abordarea regizorală a unui spectacol pentru maturi și cuprinde o serie de culori, de nuanțe și „tușe”, cum le numește chiar regizorul, care ajută la „absorbția” lucrării muzicale și a acțiunii scenice de către spectator.

În „Figaro, Figaro, Figaro” regizorul Cristian Mihăilescu ne face cunoștință cu opera „Bărbierul din Sevilla”,  una dintre „comediile declarate”. Ea face parte din repertoriul operei buffa italiene, specifică secolului al XVIII-lea și începutului de secol XIX, cu subiecte preluate adesea din teatrul italian de improvizație numit commedia dell’arte. Însuși autorul francez al piesei care a inspirat opera, Beaumarchais, împrumută personaje, măști din acest gen de teatru, iar prin Rossini ele par că se întorc în patria de origine. În spectacolul „Figaro, Figaro, Figaro” regizorul a ales să completeze corul bărbătesc cu un cor de femei, toți coriștii fiind în acest context membrii unei trupe de teatru ambulante care se implică în acțiunea operei. Nu numai prezența acestor actori face legătura spectacolului cu commedia dell’arte. Regizorul Cristian Mihăilescu împrumută din arsenalul comic al genului: exagerarea trăsăturilor de caracter ale personajelor, divizarea personajelor în bătrâni (vecchi) și tineri sau îndrăgostiți (innamorati), exagerarea până la absurd a anumitor gesturi (poziția de statuie a lui Don Bartolo de la finalul actului I), a unor mișcări, strănuturile servitorului Ambrogio, fiecare personaj e condus de către un singur scop, adesea ilar.

Creatorul spectacolului „Figaro, Figaro, Figaro” nu se rezumă însă la exploatarea formelor commediei dell’arte, el își dorește în egală măsură apropierea personajelor de vremurile noastre, ajutat în acest sens și de către creatoarea costumelor, Bogdana Pascal. Astfel, Rosina nu este numai mironosița, prefăcuta din piesa lui Beaumarchais sau opera lui Rossini, ci o adolescentă din ziua de azi, care-și dorește independență, care vrea să facă totul după capul ei. Contele este un hipster în toată regula, superficial în tot ce ține de viață, dar sincer în dragostea lui pentru Rosina. Comicul personajului provine și din stilul său vestimentar, o amestecătură originală, iar aparițiile sale se doresc a fi mereu de efect. Figaro este în această producție mai mult decât „il factotum della città”. El nu e doar bărbierul meșter în intrigi de dragoste pe care-l cunoaștem de la Rossini sau principala sursă de informație și bârfă mondenă, el este hair stylist-ul de azi, aflat în serviciu pentru lumea bună. Patru personaje completează această bufonerie à la commedia dell’arte: Il Dottore ori doi, adică Don Bartolo și Don Basilio, o Colombină „mai coaptă” – Berta și un Zanni somnoros – servitorul Ambrogio. Cei doi Doni, Bartolo și Basilio, își extrag desigur personalitatea și din comedia de moravuri, putând reprezenta reproduceri ale Avarului lui Molière, dar îi întâlnim oricând și astăzi: Don Bartolo – bătrânul care nu-și mai recunoaște vârsta, crezând că poate obține dragoste din partea unei femei mult mai tinere, Don Basilio – intelectualul mediocru care pretinde să fie considerat maestru când de fapt este doar un prefăcut profesor de muzică. Servitorii, Berta și Ambrogio sunt, dacă putem să spunem așa, singurele personaje cinstite din spectacol. Berta e îndrăgostită de Don Bartolo și își exprimă această dragoste de câte ori e nevoie, chiar și când nu e nevoie, iar Ambrogio, indiferent la acțiune, este eternul somnoros și nepăsător al vieții, singura făptură cu liniște interioară din casă.

Iulia Toea