Zappa, Roboțelul Muzical
Gen: Concert Lectie / Vârsta recomandată: +3 ani / Sala UnderGrant

Zappa este un roboțel muzical, care prin joaca cu cei mici le oferă acestora șansa de a descoperi lumea muzicii electronice. Zappa le vorbește, le cântă, îi imită în mod miraculos și le arată ce distractive pot fi jocurile muzicale. Prietenii roboțelului Zappa, muzicianul Cătălin Milea si Alma (expertul interplanetar in roboteii-prieteni) îi ajută pe copii sa îl cunoască și să descopere ‘talentele magice’ ale personajului. Pe parcursul a 45-50 de minute, spectacolul este interactiv, plin de umor și voie buna, dar și de audiții și exemple muzicale. Zappa își dezvăluie în final secretele iar cei mici ajung să cunoască câte ceva despre uneltele moderne folosite în producția muzicală de astăzi. Un show pentru cei mici conceput si realizat de muzicianul Cătălin Milea și prezentat de Alma Alexandra Costin (Caldare)

 

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

Alma – o domnișoara foarte simpatică – e asistenta domnului Cătălin, ”expertul interplanetar în roboțeii-prieteni”. Cătălin e expert nu doar în roboței, ci și în muzică, iar el vrea să împărtășească pasiunea sa pentru instrumentele de suflat tuturor copiilor. Așa se face că Alma și Cătălin au ajuns și la Opera Comică pentru Copii cu ”Zappa, roboțelul muzical”, un show în care distracția și voia bună se amestecă cu magia sunetelor create de instrumente de suflat. Timp de mai bine de o oră de spectacol, ”asistenta” Alma se pricepe de minune să întrețină copiii, iar aceștia răspund cu entuziasm. ”Superinventatorul” Cătălin le arată copiilor cum produce sunete un saxofon sopran și le povestește puțin din istoria acestui fascinant instrument. Apoi, cu ochii măriți de curiozitate, aflăm lucruri interesante despre ”străbunicul” vinil, despre ”bunica” bandă magnetică și fiica ei mai modernă – caseta, dar și despre minunatul CD, care ne-a adus multă muzică pe o farfurioară de plastic cât o palmă.

Apoi, cu ajutorul copiilor, Cătălin se teleportează în timp, pe când avea doar 5 ani. Se simțea singur, așa că și-a creat un prieten al lui și numai al lui – un roboțel muzical pe nume Zappa, care avea o memorie muzicală fantastică. Copiii au chiar ocazia să-l vadă pe fantasticul prieten, care își face apariția pe scenă sub forma unui roboțel simpatic plin de lumini. Zappa are puteri magice, el poate să cânte o arie de Igor Stravinski, dar și să imite voci, sau, wow!, chiar să le subțieze sau să le îngroașe într-un mod foarte comic. La final, Cătălin ne dezvăluie secretul lui Zappa, care, privit din spate, e învăluit de zeci de luminițe care pâlpâie. Dar nu vă zic mai multe, pentru că trebuie să vedeți spectacolul. La final, sub atenta îndrumare a Almei, copiii cântă în final un cântecel simplu, dar de mare efect artistic, în onoarea noului lor prieten, roboțelul muzical.

În buna tradiție a spectacolelor lecție de la Opera Comică pentru Copii, ”Zappa, roboțelul muzical” e o ocazie inspirată de a apropia și familiariza copiii cu lumea instrumentelor muzicale, pentru a descoperi lucrurile minunate care stau în spatele apariției unui spectacol. Show-ul Almei Alexandra Costin și al muzicianului Cătălin Milea – instrumentist în Big Band-ul Radiodifuziunii române și profesor de jazz și improvizație – captează rapid atenția celor mici și e foarte interactiv. Așteptăm cu mare interes viitoarele spectacole lecție și pe muzicienii care vor să împărtășească micuților pasiunea pentru artele spectacolului.

Livia Cimpoeru