UN SINGUR GLAS CU LUMINA STINSĂ

 

„Ora Pământului ! Stinge lumina pentru o oră!” 2 miliarde de oameni, în peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări au făcut asta, pe 30 martie.

„Stingem lumina la ora 20.30”, anunța și OCC. Așa suna mesajul risipit în eter de cei care fac un eveniment din orice. Scoate ștecherele din priză, închide telefon, televizor și… învață să prețuiești lumina, trăind o oră pe întuneric.

Dar… întunericul de la OCC are miros de spectacol, de culise fierbând de emoție și de aplauze la scenă deschisă. S-au stins proiectoarele care luminau clădirea OCC? Nu se mai vede sigla cu numele instituției? Găsești locul magic și cu ochii închiși, după căldură, sunete, după mulțimea de voci exuberante și curioase care umplu spațiul, cântând și dansând.

O seară de sâmbătă, conectată la un eveniment planetar, care i-a adus în brațele Operei Comice, pe prietenii ei fideli. Porțile acestui nou pretext de întâlnire au fost deschise de clopoței colorați și tuburi la intrare, care reproduceau note muzicale, un răgaz de joacă și de mirare. Un alt popas, cortul cu jocuri, era și el acolo, ca de fiecare dată, spre încântarea celor mici care au zăbovit printre mesele cu provocări.

Ora Pământului s-a multiplicat în peste 200 de minute de muzică pop, folk, rock. Repertorii internaționale sau autohtone se intersectau între scene, pentru că muzica plutea în aer, fără granițe, coborând de pe acoperiș și împletind sunete în curtea Operei. Cantus Mundi și-a lăsat dresorul de sunete în curte, pe Anna Ungureanu, ca să-i învețe pe copii să imite ploaia, vîntul, ciripitul păsărilor, în timp ce artiștii din coruri au dat un spectacol stelar, pe acoperișul OCC. Am cântat împreună cu ei, am zâmbit nopții și ne-am lăsat glasul și sufletul să vibreze. Și, când luminile s-au stins, întunericul n-a fost decât un alt spectator care n-a speriat pe nimeni. Muzica a continuat, la fel și bucuria împărtășită între toți cei prezenți.

Ceea ce trebuia să fie un mesaj ecologic, de economisire a energiei, s-a transformat la OCC într-o risipă de energie în biodiversitate. O energie proaspătă, reciclabilă, nepoluată și plină de viață. Ca orice se întâmplă aici!

 

Dana Macsim