Ivan Turbincă în APLICAȚIA OPERA COPIILOR
Gen: Teatru / Vârsta recomandată: +3 ani / Sala UnderGrant

După ce am râs cu lacrimi la “Punguța cu Doi Bani”, “Ivan Turbincă” ne va arăta cât este de  important să ai simțul umorului și inima curată, indiferent de vârstă. Să aflăm chiar de la Ivan ce este o turbincă și câte pot încăpea în ea!

ENG: After we laughed at “The Purse with Two Pennies”, “Ivan Turbinca” will show us how important it is to have a sense of humour and a clean heart, regardless of age. Let’s find out from Ivan himself what a “turbinca” is and how much or how many can fit into it!

FR: J’ai ri de tout mon coeur au spectacle „Le petit sac a deux argent”. Mais, maintenant, „Ivan Turbinca” montrera combien il est important d’avoir un sens de l’humour et un cœur pur, quel que soit l’ âge. Découvrons avec Ivan ce qu’est une turbine et combien peuvent y entrer!

 

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

Stagiunea aceasta, la Opera Comică pentru Copii, un erou legendar se luptă cu cei mai de temut inamici ai omenirii și, bineînțeles, reușește să treacă de toate piedicile care îi ies în cale în spectacolul „Ivan Turbincă” de la noua sală Undergrant. Personaj de provenineță slavă, împrumutat de marele autor Ion Creangă, Ivan Turbincă înfrânge moartea și forțele iadului într-un spectacol de teatru muzical realizat de Gabriela Dumitru – regie, Ioana Colceag – scenografie, Andrei Petre Tatu – coloana sonoră. Cei mai mici spectatori ai teatrului participă la șiretlicurile lui Ivan, într-o comedie povestită de un înger pus pe șotii – Liviu Chițu, în care Dumnezeu și Sfântul Petru sunt mai mult niște încurcă-lume, Moartea cântă, iar în Iad toată lumea e fericită. Ivan, scăpat de la oaste, reușește împreună cu copiii din sală să înfrângă sau să ocolească aceste personaje, să-și creeze el soarta, după bunul plac și, deși sfârșește ca toți ceilalți oameni, să lase în urmă un zâmbet pe fețele tuturor celor care-i ascultă povestea. Morala transpare din text: orice om cu credință și curaj, poate și cu un pic de inocență, poate să se lupte și să câștige împotriva unor forțe supranaturale ale căror puteri îl depășesc.

 

Cu ajutorul spectacolului „Ivan Turbincă”, dar și al celorlaltor producții din Sala Undergrant, copiii beneficiază de mai multe avantaje: sunt mai aproape de interpreți și pot interacționa cu ei mai ușor, pot să participe activ la poveste și, nu în ultimul rând, află despre un alt tip de scenă decât cea cu care sunt obișnuiți, scena de tip elisabetan. Apărută încă din Renaștere în Europa, acest tip de scenă implică situarea spectatorilor pe trei laturi ale sale, ceea ce permite vizionarea unui spectacol din mai multe unghiuri. Tocmai de aceea, scenografa spectacolului „Ivan Turbincă” a pus accent mai puțin pe decor și mai mult pe exploatarea unei trape amplasată pe mijloc, din care ies sau în care intră personajele. Astfel, turbinca lui Ivan se poate umple de diavoli, care dispar și apar ca prin farmec. Apariția personajelor pozitive, Dumnezeu și Sfântul Petru este marcată prin proiecții mari pe fundal, care reprezintă imensitatea cosmosului, iar costumele prezintă elemente tipic rusești. Producția „Ivan Turbincă” dovedește astfel că, prin puține mijloace de scenografie, se poate crea un spectacol de culoare și atmosferă, simplu, ca o joacă, care-și asigură prin interpeți vivacitatea, nu prin schimbări lungi de decor.

Spectacolul, cu o durată foarte scurtă, se adresează celor mai mici dintre spectatori și face parte dintr-o trilogie care conține și alte spectacole inspirate de creația lui Ion Creangă, „Punguța cu doi bani” și „Harap-Alb”, realizate la Opera Comică pentru Copii cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la nașterea marelui povestitor.

Iulia Toea Mureșan