O călătorie plină de învățăminte prin Valea Răbdării

„Erus și Valea Răbdării” este astăzi una dintre cele mai îndrăgite cărți pentru copii. Autorul Alec Blenche a creat personajul Erus, un băiețel care descoperă tainele vieții și are parte de întâmplări extraordinare. Nu se putea ca un astfel de erou iubit de copiii de azi să nu fie prezent la Opera Comică pentru Copii, așa că regizoarea Irina Slate, împreună cu tinerii actori ai teatrului l-au adus la Sala UnderGrant, la final de octombrie, în spectacolul „Erus și Valea Răbdării”.

„Erus și Valea Răbdării”, adaptare după cartea lui Alec Blenche, este un spectacol fermecător, o călătorie muzicală plină de învățăminte pentru cei mici și traduce într-un mod simplu pentru ei adevăruri și idei extrem de folositoare în viață. Călătoria lui Erus prin Valea Răbdării la Opera Comică pentru Copii nu ne învață numai despre virtutea de a fi răbdător, ci și despre importanța de a ne hrăni sănătos, despre respectul pentru natură și tot ce ne oferă ea, înțelegerea față de persoanele în vârstă și înțelepciunea sfatului lor, valoarea prieteniei și a bunei cuviințe, despre menținerea vie a speranței că oricând putem să o luăm de la capăt. Toate aceste valori par greu de explicat în viața reală, dar pe scenă ele ajung la copii datorită felului în care sunt expuse: cu mult umor de calitate, cu repere clare, prin personaje simpatice pe placul spectatorilor. Printre prietenii lui Erus se află un măr rotofei, doi iepurași puși pe șotii, o adunare solemnă de înțelepți simandicoși. La aceste personaje amuzante se adaugă trei spiriduși invizibili pentru Erus, desigur vizibili publicului, care manevrează decorul și caută mereu să-i joace feste eroului. Muzica spectacolului (Ștefan Ruxandra) folosește melodii și ritmuri simple, este antrenantă și dinamizează acțiunea. Înconjurat de toate acestea, eroul se comportă ca oricare copil (sau matur?) care are de înfruntat propria persoană pentru a ajunge să salveze lumea prin răbdarea de care dă dovadă.

Decorul și costumele spectacolului „Erus și Valea Răbdării” susțin prin simplitate și culoare ideea că un spațiu scenic mai puțin încărcat ajută spectatorul să urmărească povestea și să absoarbă mai bine mesajele din ea. Astfel, surorile Bianca și Sabina Veșteman (scenografie) împreună cu Bogdan Nedelcu și Vlad Gheorghe (video) îmbină un decor simplu cu proiecții pe fundal, în culori calde care creează o atmosferă plăcută, creând în același timp spațiu pentru ca interpreții să fie puși în valoare. La aceste calități speciale ale spectacolului se adaugă mișcarea scenică și coregrafia create de Andreea Soare, care pune accentul pe caracterul simpatic al personajelor, nu neapărat pe apetența lor pentru dans.

Însumând toate cele spuse mai sus, contactul cu spectacolul „Erus și Valea Răbdării” de la Opera Comică pentru Copii pare marcat de simplitate. Dar nu trebuie uitat că simplitatea este una dintre cele mai mari virtuți ale artei spectacolului, pentru că ea permite ca mesajul/mesajele acestuia să ajungă mai ușor, mai frumos la spectator, iar amintirea lor să fie de durată. Cei mici pleacă veseli de la acest spectacol, cei mari pleacă adesea gânditori pentru că ideile care se desprind din el merită adesea și meditația adulților. Este o călătorie plină de învățăminte care nu are nevoie de răbdare!

Iulia Toea Mureșan