RĂBDARE, RĂBDARE, RĂBDARE….

Mă declar învinsă de nerăbdare! Cu această problemă nerezolvată din viața mea, am plecat la ora de terapie, promisă de intriga spectacolului „Erus și Valea Răbdării”. O poveste care se adresează celor mici, dar și copiilor ascunși în adulți, despre o călătorie inițiatică în Valea unde nu poți face nimic fără să aștepți și să ai răbdare.

Aventura lui Erus e o lecție „ cu cântec”, un pretext de a apropia copiii de alimentația sănătoasă. Prea multe dulciuri, prea puține fructe și legume pentru copiii noștri, este de părere Alec Blenche, autorul volumului „Erus și Valea Răbdării”, consilier în nutriție, cel care și-a propus să ajute părinții „să ude grădina minții copiilor” cu literatură de calitate, mâncare sănătoasă, mișcare și joacă. Alec Blenche a continuat călătoria lui Erus cu un alt volum, Erus și Valea Generozității și va mai lansa încă două, din același ciclu.

Revenind la adaptarea spectacolului de la OCC, am așteptat montarea Irinei Slate cu o curiozitate sănătoasă, pregătită pentru un spectacol antrenant, care să țină în priză copii de 3 ani plus… Așa a și fost!

Un decor minimal, care se rotea și schimba momentele narațiunii, a scos mai mult în lumină candoarea, umorul și frumusețea personajelor. Scenografia a mers pe ideea creării unui colț de natură, în permanentă mișcare, în care personajul principal se rătăcește, se ascunde, se regăsește… Costumele schimbă mesajul, alternând culorile naturale, de pământ, cu o cromatică pastelată, supradimensionată, când e vorba despre mărul Alpi sau copacul Oaky. O viziune postmodernistă a Sabinei și Biancăi Veșteman care au îmbrăcat scenic și vestimentar povestea.

Băiețelul timid, Erus, pornește într-o călătorie, la capătul căreia ar trebui să învețe ce este răbdarea, dar și ce anume îl va putea ajuta să reziste, să înfrunte și să învingă piedicile ivite în cale. El primește o misiune grea, să scape orașul de blestemul zahărului care frânge armonia locului, usucă plantele și împiedică legumele și fructele să mai crească. Intrusul este Sucre, un dolofan străin de oraș, care mănâncă doar ciocolată și alimente cu z (de la zahăr), un cuvânt interzis în oraș. Erus primește-n desagă, de la 5 înțelepți, pătrunjel (care-i dă putere și curaj), lămâie (pentru imunitate), morcovi (ca să vadă bine pe timp de noapte), fructe de pădure (ca să fie sănătos), miez de nucă (ca să gândească limpede). Cu aceste amulete sănătoase pleacă să-și salveze ținutul de Sucre.

Călătoria lui Erus spre Țara Soarelui trebuie să treacă prin Valea Răbdării, unde doar sufletele curate au acces, unde înveți să ai răbdare, așteptând mult… Este o călătorie pe jos și desculț, pentru un singur om. Luptele lui Erus sunt cu graba, cu frica și cu nerăbdarea. În Valea Răbdării, totul se petrece invers, dacă acționezi cu nerăbdare. Vrei să alergi? Mergi încet! Mergi lent? De fapt, alergi! E o terapie pentru minți agitate și grăbite ale părinților mai curând, care transmit stările și copiilor lor.

Personajele sunt delicioase. Mărul Alpi vorbește și e călăuza de suflet a lui Erus în Vale. Fructul supraponderal are și probleme existențiale. Când va deveni un biet cotor, vrea să fie dus într-o grădină și nu aruncat la gunoi, dar înainte, își dorește un ultim ceai cu viermișorul lui.

Iepurașii Pac și Mac, cu spanac în sac, mănâncă mult morcov și cântă „în buclă”, în ralenti, un cântecel  plin de haz, în așteptarea Bacului.

Copacul bătrân Oaky, doarme, sforăie și uită… dar are cheia ieșirii din Vale. Secretul e să nu-ți abandonezi prietenul, chiar dacă asta înseamnă să alegi drumul mai greu. Este ceea ce face personajul nostru, demonstrând că a înțeles lecția.

Vreți să aflați cele 4 reguli ale răbdării?

  1. Să ai răbdare
  2. Să ai răbdare
  3. Să ai răbdare
  4. Să respecți primele 3 reguli

Dincolo de mesajele care abundă, legate de iubirea pentru familie, pentru prieteni, esența învățăturii din poveste este aceea că n-o să găsești niciodată soluții, dacă nu ai răbdare.

Gândește, respiră, învață să aștepți sunt rezolvarea enigmei care te ajută să treci, cu răbdare, peste orice încercare.

Alec Blenche are 5 recomandări pentru părinți:

  1. Fii acolo pentru copilul tău, fii prezent în viața lui
  2. Fii un exemplu
  3. Fii un prieten
  4. Ține-ți promisiunile
  5. AI RĂBDARE

La ieșire, am auzit o mămică iritată, care-și apostrofa fetița: „Ai răbdare, nu te grăbi!” „Păi, tu ai răbdare cu mine?”, a răspuns, în șoaptă, cea mică.

Da, e clar, unii trebuie să revină, să mai vadă spectacolul, măcar o dată.

 

Dana Macsim