”Gulliver”, un uriaș de mare succes pentru cei mici, la Opera Comică

Dragi copii, nu-i așa că uneori vă întrebați cum să-i faceți pe părinții ăștia să se mai relaxeze puțin, să mai scape de cutele alea de îngrijorare dintre ochi? Eu vă împărtășesc un secret! La Opera Comică pentru Copii, locul ăla magic unde vă place atât de tare, tocmai a avut premiera un spectacol minunat. Se numește ”Gulliver” și o să vă placă la maxim. Și nu doar vouă, ci și părinților voștri, pentru că sigur e și pentru ei.

Gulliver” este o poveste din care cei mari află că au multe de învățat de la cei mici!

Dar să vă dezvălui puțin din ce-am văzut la premiera de sâmbătă seară. De când am intrat, mi-a luat ochii ingenioasa cameră de iluzii optice instalată în foaierul Operei Comice. Înăuntru, copiii păreau niște uriași în comparație cu părinții datorită unor efecte speciale fa-bu-loa-se. Nu vă dezvălui mai mult, doar vă zic că e o minunată ocazie pentru voi să demonstrați, cu poze chiar!, că există momente în care copiii sunt mai mari decât adulții.

În Sala Mare, am trecut de la distracție la emoții. La două scaune de mine stătea, cine credeți?, însuși Marius Țeicu, îndrăgitul compozitor al copilăriei mele! Cel care a compus superba muzică a lui ”Gulliver” și a ”Micuței Dorothy”, un alt musical de mare succes. Cu așa o companie, nu aveam cum să mă plictisesc.

Ei bine, la ”Gulliver” zău dacă ai timp să clipești, darămite să te plictisești. Regizoarea Antoaneta Cojocaru (un copil frumos în straie de adult, dacă mă întrebați pe mine) a creat o frenezie de spectacol. Un iureș de întâmplări nemaipomenite, cu personaje extraordinare, decoruri mirifice, dialoguri haioase, costume colorate, cântece și dansuri ritmate care te saltă din scaun. O nebunie frumoasă în care personajul principal nu e Gulliver (cum ar putea unii să creadă) ci piticii! Adunarea aia pestriță și gălăgioasă care turuie în continuu despre tot și despre toate, care icnește, tropăie, chicotește, țipă, se tăvălește și e pusă mereu pe cânt și dans. Care știe că joaca e cea mai serioasă treabă din lume și că niciun rege de pe lumea asta nu poate zădărnici acel lucru magic care ne pune în mișcare: libertatea!

O să faceți cunoștință cu giganticul Gulliver, cu zurliul rege din Liliputh – Pluth-Pluth-Pluth – și cu serafica sa soție, Iasomy. O să-i mai vedeți pe piticii Barbă Cot și Sfiosul din ”Albă ca Zăpada”, răpiți de regele Pluth ca să se de puterile lor supranaturale, dar și cu mulți alți pitici ”cu ochi ageri de pisici, cu mers folosească sprinten de arici și glas dulce de urzici”. O să auziți niște melodii tare frumoase și ritmate, cu care o să plecați acasă și pe care o să le tot fredonați câteva zile (cel puțin asta mi s-a întâmplat mie!). O să râdeți de replicile haioase ale piticilor, de neghiobiile regelui Pluth și de nenumăratele momente amuzante din spectacol. O să vă scăldați ochii preț de o oră și jumătate într-o mare de culori vii și vesele, care domină costumele și decorurile ingenioase.

Și, ca să vă impresionez și mai tare, o să vă spun că toată acțiunea se desfășoară între paginile gigantice ale unei cărți de povești, care veghează răbdătoare asupra personajelor sale până la final, când le închide cu blândețe în spatele coperților.

Așadar, dragi copii, eu sper că v-am convins. Luați-l frumos de o mână pe Gulliverul, pardon!, pe părintele vostru și veniți la Opera Comică pentru Copii. Nu numai că o să vă distrați împreună, dar o să-i și dați de gândit pentru o săptămână întreagă!

 

Livia Cimpoeru