Punem în mișcare, orice sărbătoare!

 

 

Soare cu răcoare si cu chef de ducă, pe Calea Giulești, la nr.16. Azi a fost o vreme de hrănit porumbei cu firimituri în parc și prichindei cu spectacole la OCC. Până ajungi în sală însă, te întâmpină reprezentații în curte. Aici, până și vântul cântă printre copaci, corturi cu jucării și ateliere de creație. Frânturi de concert și arii celebre acompaniază din difuzoare țopăiala celor mici, care abia fac față atâtor provocări. La fel și părinții, care nu mai știu unde să găsească un loc la măsuțe pentru cei mici, ca să nu transforme simfonia de sunete și culori, în plânsete și urlete. În căsuțele de lemn așteaptă povești nespuse despre îndemânare, frumos și lucru bine făcut.

Ouă înecate în lipici, tăvălite prin flori de hârtie, se uită cu drag la mânuțele care le meșteresc în atelierul decorațiunilor de Paște. Niciodată nu e loc destul, pentru cererea în avalanșe de ouă, coșulețe și iarbă artificială.

„Bine, dacă nu mai e loc aici, uite, zâmbesc de la geamul de alături niște sfori colorate, cu trup de fetițe!”, caută scăparea o mămică. E atelierul de confecționat păpuși, unde șnururi multicolore se lasă legate cuminți, ca să dea forme și sens, plăsmuirilor celor mici. Se nasc păpuși vesele și agitate, care imaginează piruete prin aer, așa cum au văzut artizanii la spectacolul care tocmai s-a încheiat, „Fata Babei și Fata Moșului”, de la sala UnderGrant.

Pentru fetițele cochete, căsuța cu bijuterii e locul în care îți poți crea seturi sau  separat, brățări, mărgele și alte podoabe care fascinează prințesele, de mici. Sunt și băieței la măsuțe, în mare competiție cu fetele, pentru o bijuterie mai colorată, mai mare sau mai strălucitoare. Bolurile cu biluțe și ațe așteaptă răbdătoare marea transformare. E o joacă de-a îndemânarea care se continuă și-n atelierul cu obiecte de lut. Figurine reci care prind viață și se încălzesc, plămădite din entuziasmul copiilor. E un du-te-vino permanent printre căsuțele cu ateliere, în zona Aventurii Park și aproape de ieșire (sau intrare), unde o scenă însuflețită de ritm, antrenează copii, părinți și bunici într-o mișcare continuă. Atelierul de musical îi învață pe pitici să danseze, să cânte și să se miște teatral, ca și cum sunt deja actori care se pregătesc în repetiții, pentru spectacolul cel mare.

În atelierul de scenografie, în aer liber, se croiesc o mulțime de costume în miniatură pentru statuete din lemn, iar din copacul de poveste al OCC se aud blitz-uri de aparate foto care scot poze pe bandă rulantă, pentru cei care vor să învețe să imortalizeze clipa. Benzile desenate așteaptă ceva mai încolo creioanele colorate, ca să nască istorii cu personaje îndrăgite.

Nici nu știi, oare cine s-ar supăra mai tare? Un spectacol pe care-l ratezi, pentru că uiți de timp în caruselul acesta amețitor de oferte? Sau mulțimea de tentații de afară care-ar rămâne cu mai puțină zarvă?

Cum poți să ocolești asemenea loc? Nu poți! Vii și revii, până când crești și ajungi părinte… vii apoi cu cei mici ai tăi și refaci traseul la nesfârșit. Ca o melodie superbă pe care-o asculți „în buclă” iar și iar și iar….

 

Dana Macsim