Cu Nino în România
Gen: Concert Lectie / Vârsta recomandată: +7 ani / Sala Mozart

 

După ce a călătorit prin toată Europa, Nino a ajuns pe meleagurile noastre și vrea să le împărtășească celor mici cele mai interesante lucruri pe care le-a descoperit! Pornim o călătorie plină de dor, de la rădăcinile muzicii populare până la muzica lui George Enescu!

Nino vă așteaptă, copii!

ENG: After all his traveling through the entire Europe, Nino arrived in Romania and he wants to share with you the most interesting things he has discovered. We’re going to start a long journey from the roots of the traditional romanian music up to George Enescu’s creation.

Nino is waiting for you, kids!

FR: Le voyageur Nino a parcouru toute l’Europe et, maintenant, il est arrivé sur nos terres. Il souhaite partager avec les plus petits, les choses les plus intéressantes qu’il a découvertes! On recommence un long voyage, des racines de la musique folklorique à la musique de George Enescu!
Nino vous attend, les enfants!

Distribuția (în ordine alfabetică):

Nino: Matei Chioariu, Valentino Tiron

Soliste: Diana Alexe, Rodica Anghelescu

Nai: Amalia Capruci, Daniela Ghiță

Orchestra Operei Comice pentru Copii

Dirijori: Alexandru Ilie, Gheorghe Iliuță

Vioara I: Roxana Cioran, Constantin Mirea, Georgiana Țane

Vioara a II-a: Alina Horez, Daniela Tudor

Violă: Maria Colțatu

Violoncel: Alexandra Pascaru

Contrabas: Iustin Carp

Flaut: Amalia Nedelcu, Petra Pană

Clarinet: Bogdan Mavroean, Bogdan Vasile

Fagot: Mihai Boboiescu, Vlad Dănilă

Corn: Petru Șfabu

CRONICĂ

Nino a ajuns în România, la Opera Comică pentru Copii!

După ce a călătorit prin toată Europa în căutare de muzică bună, de valori și tradiții ale marilor culturi, Nino, un meloman excentric plin de viață a ajuns în sfârșit pe meleaguri românești, în București, la Opera Comică pentru Copii. Această vizită mult așteptată, cu titlul „Cu Nino în România”, face parte dintr-o serie de călătorii ale unui personaj creat de Opera Comică pentru Copii în cadrul programului de concerte-lecție „Cu Nino în vacanță”. Fiecare spectacol din acest program prezintă câte un centru cultural important cu ajutorul celor mai cunoscute și interpretate creații muzicale specifice, oferind celor mici informații despre istoria, tradițiile și muzica din locul respectiv. Eroul poveștii, Nino, care stagiunea aceasta și-a creat o orchestră în spectacolul „Orchestra lui Nino”, are parte de noi aventuri la concertul „Cu Nino în România”, care a avut premiera sâmbătă, 21 aprilie. El și mica lui orchestră trebuie să împartă scena cu păpușa Doru care, spre amuzamentul copiilor, îi întrerupe mereu spectacolul.

Orchestra care-l însoțește pe Nino în România are o sarcină grea de îndeplinit: ea le oferă copiilor fragmente din patrimoniul muzical național, pe înțelesul lor, creații care aparțin unor genuri diferite. Astfel, ei pot asculta „Hora staccato” și „Hora mărțișorului” de Grigoraș Dinicu, compozitor care a introdus linia melodică specifică repertoriului lăutăresc în muzica simfonică, cunoscuta baladă a lui Ciprian Porumbescu și „Doină” de Tiberiu Brediceanu – compozitori români de primă mărime, cântece românești de Béla Bartók – marele compozitor maghiar născut în România, alături de piese din foclor ca „Lie, ciocârlie” sau „Mocirița”. A-i apropia astfel pe copii de frumusețea muzicii vechi de inspirație românească este o inițiativă educativă de lăudat, mai ales când bagajul de cunoștințe oferit este prezentat cu umor și într-un mod atractiv de către un personaj cu care ei se pot împrieteni.

Ca și în cazul altor călătorii ale lui Nino de la Opera Comică pentru Copii și spectacolul „Cu Nino în România” este interactiv. Copiii participă la spectacol răspunzând la întrebări, au posibilitatea de a pune întrebări și de a se juca cu artiștii diverse jocuri care le stimulează inteligența și imaginația. Datorită publicului, mereu isteț și entuziast, fiecare reprezentație cu Nino este diferită, este o experiență nouă, atât pentru cei mici, cât și pentru artiști. Faptul că informațiile sunt simple și ușor de reținut, că sunt însoțite de exemple muzicale, fiecare întâlnire cu Nino și prietenii lui, la Londra, la Milano, Napoli, Genova, Viena, dar și în România, oriunde ajunge acest descoperitor de melodii frumoase, reprezintă o lecție de muzică, dar și un prilej de distracție pentru toți cei din public.

Iulia Toea