Prințul Crab
Gen: Balet / Vârsta recomandată: +3 ani / Sala Mare

 

Demult, în însorita Italia, trăia un Pescar care, deși muncea cât era ziua de lungă, niciodată nu părea să agonisească destul încât să-și hrănească familia. Într-o bună zi, însă, i s-a schimbat norocul, căci a prins în năvod cel mai mare crab pe care l-a văzut vreodată. Bucuros nevoie mare, pescarul s-a decis să meargă la palatul Reginei, gândindu-se că ea îi va da cel mai bun preț pentru captura sa.

ENG: Long time ago, in the sunny Italy, there lived a fisherman who although he work all day long he didn’t seem to earn enough money to support his family. One day his luck changed with the catch of the biggest crab he has ever seen. Happily enough, the fisherman decided to go to the Queen’s Castle thinking that Her Majesty will pay him a good price for his capture.

FR: Il y a bien longtemps, dans une Italie ensoleillée, un pêcheur qui travaillait dur, mais il ne pouvait jamais aider et nourrir sa famille. Un jour, cependant, il a eu de la chance, car il a attrapé dans le filet un gros poisson, un crabe. Très heureux, le pêcheur a décidé d’aller au Palais de la Reine. Il pensait qu’elle lui donnerait le meilleur prix pour sa capture.

 

vârstă recomandată/ recommended age: + 3 tip/ type: ballet

 

CRONICĂ DE SPECTACOL

Sala Mare a Operei Comice pentru Copii a găzduit duminică seară o încântătoare poveste cu prințese, prinți, pescari, zâne și vietăți ale mării, un deliciu vizual pentru sutele de mici și mari spectatori care au venit la spectacol. Prințul Crab – ultima premieră din stagiunea 2016 – 2017 de la Operă Comica pentru Copii – este o nouă producție marca Jacqueline Bratu, care include un număr impresionant de copii balerini.

Peste 60 de micuțe balerine ale Școlii de Balet Jacqueline, coordonate cu multă răbdare și pricepere de profesoara lor, au reeditat performanța înregistrată cu Frumoasa Vasilisa,primul astfel de spectacol-eveniment ajuns pe scena OCC. Ele au povestit prin dans minunatul basm italian despre prințul transformat în crab, care este salvat de sub vraja zânelor de iubirea unei prințese îndrăgostite. Un dans nu tocmai ușor pentru niște trupuri atât de delicate și fragile, însă cu siguranță suficient de frumos cât să stârnească ropote de aplauze după fiecare moment artistic. Un moment care a adus multe zâmbete a fost apariția pe scenă a circa 20 de piticuțe, între care și o micuță asiatică, îmbrăcate nostim cu rochițe cu crinolină și bonete crețe. În ciuda vârstelor foarte mici (unele balerine nu au mai mult de trei ani!), păpușelele s-au descurcat de minune și au dus dansul până la capăt respectând formațiunea de pe scenă. Dansul a avut parte de un colaj muzical superb, care a inclus bucăți de partituri semnate de 6 compozitori, între care Piotr Ilici Ceaikovski, Johann Strauss sau Ludwig Minkus.

Scenografia a alternat decoruri simple, completate perfect de ecranul led din spatele scenei, cu decoruri mirifice precum scena lacului, populată de zâne, căluți de mare, meduze, corali și melci. Decorurile au pus în valoare și au lăsat să strălucească costumele pline de fantezie și culoare, care au luat ochii fetițelor din sală. Remarc aici versatilitatea anumitor costume, croite astfel încât personajul să evolueze și să se transforme pe parcursul dansului. Una dintre cele mai spectaculoase apariții a fost Meduza, o superbă combinație de elemente care a reușit să sugereze de minune fluiditatea și fragilitatea acestui animal marin. La costumele minunate și dansul fetelor s-a adăugat zâmbetul de pe chipurile lor, un ingredient indispensabil pe care coregrafa Jacqueline Bratu  nu a uitat să-l pună în spectacol.

Cu Prințul Crab, o producție ceva mai scurtă și mai concentrată decât Frumoasa Vasilisa, regizoarea și coregrafa Jacqueline Bratu își cizelează stilul și metodele de expresie artistică fără a renunța la ambiția de a coordona un număr mare de balerine în devenire. Un efort lăudabil având în vedere că baletul cunoaște un reviriment spectaculos la noi, iar tinerele și foarte tinerele balerine au nevoie de încurajare și de un loc în care să-și testeze talentul în fața publicului.

Livia Cimpoeru